'Mensensmokkel'

Drie doden en ruim twintig gewonden bij bootongeluk San Diego

03 mei 2021 04:49 Aangepast: 03 mei 2021 08:18
Brokstukken van de boot spoelden aan bij San Diego. Beeld © SDFD

Bij een bootongeluk voor de kust van de Amerikaanse stad San Diego zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Ruim twintig anderen zijn met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Alles wijst erop dat het gaat om bootvluchtelingen.

Het ongeluk gebeurde gisterochtend. De kustwacht rukte uit vanwege een melding dat er enkele mensen overboord waren geslagen. "Al gauw bleek de situatie veel ernstiger te zijn", vertelt Rick Romero, van de kustwacht, aan The Guardian. "Er lagen mensen in het water, sommigen verdronken bijna, anderen werden door de stroming meegesleurd."

In tweeën gebroken

Ze waren allemaal opvarenden van een houten schip dat op de rotsen was gevaren. "De boot was in tweeën gebroken", vertelt Romero. "De condities waren behoorlijk ruw, met golven van anderhalve meter en veel wind."

Al gauw spoelden er brokstukken aan, meldt de kustwacht: 

Er werden uiteindelijk zeven mensen uit het water gehaald, één iemand werd van een klif gehaald en 22 anderen wisten zelf aan de kant te komen. Drie mensen overleden, 27 anderen werden met uiteenlopende verwondingen naar verschillende ziekenhuizen gebracht.

Houten schip

Het houten schip – dat zo'n twaalf meter lang was – werd waarschijnlijk gebruikt om migranten van Mexico naar de Verenigde Staten te smokkelen. "Alles wijst erop dat hier sprake was van mensensmokkel", zegt Jeff Stephenson van de Amerikaanse grenswacht.

Er worden voor de kust van San Diego vaker smokkelboten gesignaleerd. Het gebeurt zelden dat er dodelijke ongelukken gebeuren.

Nu het weer in de regio warmer wordt lijken smokkelaars te denken dat de overtocht veiliger is. Dit is niet het geval, benadrukt Stephenson.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

159 bootvluchtelingen in Het Kanaal gered op één dag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore