Plan Italiaanse regering

Nieuwe vloer moet Colosseum in Rome in al zijn glorie herstellen

03 mei 2021 02:17 Aangepast: 03 mei 2021 13:33
Zo ziet het Colosseum er nu uit. Beeld © ANP

Een nieuwe uitschuifbare vloer moet het Colosseum in Rome in al zijn glorie herstellen. Bezoekers kunnen er staan waar gladiatoren het ooit tegen elkaar opnamen en zo de 'grootsheid van het monument' vanuit de arena zien.

Dat maakte de Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini, gisteren bekend. De regering heeft de plannen van een architect goedgekeurd en trekt er 18,5 miljoen euro voor uit.

Hightech

Over twee jaar moet de uitschuifbare hightech houten vloer klaar zijn. Dat schrijven buitenlandse media

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rome wil renovatie Colosseum laten sponsoren: 'Goede afspraken maken'

"In 2023 zal het Colosseum weer een arena hebben", vertelde Franceschini. Het tweeduizend jaar oude bouwwerk heeft momenteel geen vloer. Die werd in de negentiende eeuw weggehaald toen archeologen bijzondere vondsten deden onder de oorspronkelijke arena.

Zo moet het Colosseum eruit komen te zien:

De uitschuifbare vloer (van zo'n drieduizend vierkante meter) kan snel geopend of gesloten worden, om de onderliggende historische tunnels te beschermen voor de regen. De minister meldt dat het project omkeerbaar is. Mocht het in de toekomst nodig zijn, dan kan de vloer volledig weggehaald worden.

Duizenden bezoekers

Zeven jaar geleden werd het Colosseum ook al voor 25 miljoen euro gerestaureerd. Voor de coronacrisis kwamen er dagelijks duizenden bezoekers af op het monument in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Sinds vorige week is het Colosseum weer open voor groepen van maximaal 14 personen.

Bekijk ook: op zoek naar perfecte boomstam voor reparatie Notre Dame

Houthakkers zijn begonnen met de zoektocht naar perfecte, kaarsrechte boomstammen voor de reparatie van de Notre Dame. Twee jaar geleden stortte de toren in toen de kathedraal in brand stond. Het hout wordt gebruikt voor de wederopbouw van het dak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore