Gemuteerde coronavariant

Hoofdstad India verlengt lockdown, ruim 400.000 besmettingen op één dag

01 mei 2021 16:29 Aangepast: 01 mei 2021 16:45
Beeld © AP

De lockdown in de Indiase hoofdstad New Delhi is met een week verlengd, in verband met de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen de voorbije dagen. In de afgelopen 24 uur heeft India ruim 400.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.

In de voorgaande week meldde het land dagelijks meer dan 300.000 infectiegevallen. In de afgelopen 24 uur bezweken 3523 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental komt daarmee op 211.853, het drie na hoogste ter wereld, na de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst regeert in India: 'Als je nu ziek wordt door corona, is Delhi de hel'

De lockdown zou eigenlijk maandag aflopen, maar de situatie in de stad met ruim 20 miljoen inwoners is dusdanig verslechterd dat versoepelingen momenteel niet verantwoord zijn.

Alarmerende toename

Ondertussen probeert India de vaccinatie-inspanningen te versterken. Hoewel het land 's werelds grootste vaccinproducent is, heeft het momenteel zelf niet genoeg vaccins in de strijd tegen Covid-19. 

India heeft sinds maart te maken met een alarmerende toename van het aantal coronabesmettingen, mogelijk vanwege een dubbel gemuteerde variant van het longvirus. Veel ziekenhuizen kunnen de druk niet meer aan. Zij hebben een tekort aan bedden en zuurstof, zoals te zien is in deze video:

Volgens wetenschappers heeft de regering van premier Narendra Modi de oplopende cijfers te lang genegeerd en nagelaten maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zorgelijk is de Indiase coronavariant voor Nederland?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore