James Bond 

Spannend of toch suf? Britse geheime dienst MI6 zoekt echte 'Q' 

01 mei 2021 07:26 Aangepast: 01 mei 2021 17:11
James Bond-acteur Desmond Llewelyn als Q.

Een bijzondere baan in Groot-Brittannië. Daar kun je 'Q' worden, maar dan ook écht. 'Q' is de gadgetgoeroe in de James Bond-films. Hij sleutelt raketten op een Aston Martin en laat balpennen schieten en exploderen. Maar dit zal de echte 'Q' niet gaan doen.

Integendeel. Van z'n werk bij de Britse geheime dienst MI6 zal hij vooral vierkante ogen krijgen, zegt correspondent Anne Saenen.

Tegenaanval

Cyberaanvallen en cyberspionage. Elk land krijgt er steeds meer mee te maken en dus ook Groot-Brittannië. En dus vond de hoogste baas van MI6 - Richard Moore (nee, geen familie van 007-acteur Roger Moore) - het tijd voor een tegenaanval.

Moore deed via Twitter een sollicitatie de deur uit. ''MI6 zoekt een nieuwe 'Q'. Wil je je land dienen bij het ontwikkelen van operationele technologie, neem alsjeblieft een kijkje''.  

Technologische mastermind

MI6 zoekt iemand die veel verstand heeft van technologie. De geheime dienst zoekt dus niet iemand die in een lange witte jas in een laboratorium met een pen een kogel afvuurt op een pop, zoals je 'Q' misschien kent uit de films van James Bond. 

Het hoofdkantoor van de Britse geheime dienst. Het hoofdkantoor van de Britse geheime dienst.

MI6 is vooral op zoek naar jong talent met digitale skills zegt Anne Saenen. Volgens de RTL-Nieuws correspondent in Groot-Brittannië werft de geheime dienst de laatste jaren vaker jong personeel. ''Ze publiceren puzzels waarvan de code moet worden gekraakt of werven 'spionnen' met graffiticampagnes op straat''. 

Mentaal zwaar

Het werk van de nieuwe 'Q' zal mentaal zwaar worden, denkt Anne Saenen. ''Aanslagen voorkomen is geen gemakkelijke taak als je duizenden bronnen en berichten moet filteren''. Ook dat valt onder de cybereenheid. 'Q' zal dat niet alleen doen uiteraard. Hij gaat leiding even aan alle digitale teams binnen MI6. Geen toffe gadgets ontwikkelen dus in een laboratorium, maar een bureau in het hoofdkantoor van MI6 in Londen.   

Of de aanmeldingen voor de functie 'Q' binnenstromen weten we niet. MI6 houdt dat natuurlijk geheim. En het suffe is; degene die de echte 'Q' wordt, moet dat ook geheimhouden. Hij of zij mag er met niemand over praten.  

De autohelikopter van 'Q' voor James Bond in You Only Live Twice (1967). De autohelikopter van 'Q' voor James Bond in You Only Live Twice (1967).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore