Israël

'We konden geen kant op': hoe een religieus feest uitliep op een nachtmerrie

30 april 2021 13:12 Aangepast: 30 april 2021 15:50
De lichamen worden weggedragen vanaf de Meronberg Beeld © Getty Images

Zeker 44 doden. Meer dan honderd gewonden. De verslagenheid in Israël is groot. Op een religieus festival in het land waren vannacht veel te veel mensen aanwezig. Zoveel, dat er door verdrukking tientallen slachtoffers vielen. Premier Netanyahu spreekt van een grote ramp. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

Op het festival ter ere van het Joodse feest Lag Baomer mochten tienduizend mensen aanwezig zijn. Duidelijk is dat er veel meer mensen aanwezig waren, volgens sommige schattingen ging het zelfs om meer dan 100.000 mensen. 

In de smalle gangen bij het festival werd het daardoor enorm druk. Een man zou zijn gevallen bij een uitgang, waarna de rest over hem heen viel. In onderstaande video is te zien hoe er daardoor honderden mensen werden vertrapt: 

Midden-Oosten correspondent Olaf Koens vertelt dat de schok in het land groot is.''Vanmorgen vroeg zag je nog dat het een grote chaos was bij de berg. Mensen zoeken naar familieleden, rouwen om overledenen. Hulpverleners die snel ter plaatse waren, hadden het te zwaar.'' 

Sholomo Katz was een van de bezoekers van het festival. Hij vertelt tegen persbureau Reuters over de paniek die uitbrak: ''We kwamen voor een feest, maar het werd te druk. We konden geen kant op en zagen toen mensen naar de grond gaan. Hulpverleners waren overal mensen aan het reanimeren, ook kinderen.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen doden na ontstaan paniek bij bedevaart Israël

Zorgen over veiligheid

Koens: ''Dit had de eerste grote bijeenkomst moeten worden na het coronavirus. Vorig jaar werd het festival om die reden nog afgelast, maar omdat veel mensen in Israël al zijn gevaccineerd kon het onder voorwaarden weer.''

Zo mochten er tienduizend mensen aanwezig zijn. Bij het graf van een rabbijn, een belangrijk onderdeel van het festival, mochten vijftig mensen tegelijk aanwezig zijn. Dat werden er soms tien keer zo veel, waardoor er in de smalle gangen rondom het graf nauwelijks plek meer was. 

Beeld van gisteravond: de lichamen van de slachtoffers Beeld van gisteravond: de lichamen van de slachtoffers

Maar hoe kon het gebeuren dat er zoveel mensen binnenkwamen? De autoriteiten hadden maatregelen getroffen om de mensenmassa in veilige banen te leiden, maar wisten deze niet te handhaven. 

Koens: ''Al jaren zijn er zorgen over de veiligheid van dit soort massabijeenkomsten. Het handhaven van de maatregelen, ook in coronatijd, is het afgelopen jaar erg moeilijk gebleken onder de orthodox-joodse gemeenschap. Ze trekken zich vaak niks aan van voorschriften en vertrouwen op gebeden en tradities.''

Vannacht met een fatale afloop. Religieuze leiders en vele politieke partijen roepen om een onderzoek. Daaruit moet blijken wie er verantwoordelijk is voor deze ramp, maar ook hoe maatregelen op toekomstige bijeenkomsten wel kunnen worden gehandhaafd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leven in Israël in rap tempo terug naar normaal: 'Kunnen wij alleen van dromen'

Kritiek op autoriteiten

De politiechef laat weten dat er nog wordt onderzocht hoe het heeft kunnen gebeuren dat er teveel mensen op bepaalde plekken samenkwamen. Wel neemt hij nu al de volledige verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd.

De 19-jarige Hayim, die ook op de berg was, vertelt dat de politie vooral aan het schreeuwen was en de situatie maar niet onder controle kreeg. Ook andere ooggetuigen vertellen dat het lang duurde voordat de agenten in actie kwamen.

Premier Netanyahu vanochtend bij de Meronberg Premier Netanyahu vanochtend bij de Meronberg

Premier Netanyahu is vanochtend polshoogte komen nemen op de plek waar het ongeluk zich heeft voltrokken. Hij spreekt van een tragische ramp en heeft een dag van nationale rouw aangekondigd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore