In verdrukking geraakt

Tientallen doden na ontstaan paniek bij bedevaart Israël

30 april 2021 06:37 Aangepast: 30 april 2021 08:23
Lichamen worden op de rampplek op een rij gelegd. Beeld © ANP

In het noorden van Israël zijn vannacht minstens 44 doden gevallen nadat paniek was uitgebroken tijdens een drukbezocht religieus feest. Volgens de eerste berichten zou er een tribune zijn ingestort, maar de hulpdiensten schreven later dat het moment van paniek, en daaropvolgende verdrukking, de vele doden en gewonden zou hebben veroorzaakt.

Premier Benjamin Netanyahu noemde de gebeurtenis 'een zware ramp'.

Verdrukking 

Tot nu toe zijn er 44 doden, onder wie ook kinderen, geteld. Er zijn zeker 150 gewonden. Van zes van hen is de toestand kritiek, meldt The Jerusalem Post. Er zijn 18 zwaargewonden. Meer dan 250 ambulances en zes helikopters proberen de gewonden te evacueren.

Ter plekke is een noodhospitaal neergezet. De communicatie in het gebied is moeilijk, het telefoonverkeer ligt plat omdat duizenden mensen tegelijk proberen hulpdiensten of het thuisfront op de hoogte te stellen.

Volgens ooggetuigen probeerden duizenden mensen tegelijk een afgesloten ruimte binnen te gaan. Daarbij raakten honderden mensen in de verdrukking en ontstond paniek. Op beelden is te zien dat op de rampplek lichamen van doden op een rij zijn gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken plastic.

De ramp vond plaats bij een bedevaart van duizenden ultra-orthodoxe Joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in het land. De pelgrims vierden de gedenkdag Lag Ba'Omer. Diepgelovige Joden verzamelen zich dan bij de berg Meron, waar een vereerde rabbijn en schriftgeleerde uit de tweede eeuw begraven ligt.

30.000 bedevaartgangers 

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een bijeenkomst met 10.000 aanwezigen, maar volgens organisatoren zijn er meer dan 650 volle touringcars op de pelgrimage afgekomen, met ongeveer 30.000 bedevaartgangers. Er waren ongeveer 5000 politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen bij het feest, waarbij vreugdevuren worden aangestoken. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore