Ga naar de inhoud
Unieke vondst

Verrassing bij onderzoek in Polen: mummie blijkt zwangere vrouw

De mummie wordt onderzocht in Warschau. Beeld © ANP

Een groep archeologen in de Poolse stad Warschau is voor een verrassing komen te staan bij het onderzoeken van een mummie. De wetenschappers dachten een mannelijke priester onder het röntgenapparaat te leggen, maar het bleek te gaan om een zwangere vrouw.

Volgens de wetenschappers van het Warsaw Mummy Project, een onderzoek naar mummies in het nationale museum in Warschau, is het voor het eerst dat er een gemummificeerde zwangere vrouw is ontdekt. De bijzondere vondst werd deze week bekendgemaakt in het Journal of Archaeological Science

Zeven maanden zwanger 

De vrouw zou tussen de 20 en 30 jaar oud zijn geweest en aan de grootte van het hoofdje van de foetus te zien, zou ze ongeveer zeven maanden zwanger zijn geweest op het moment dat haar lichaam werd gebalsemd.

Wat
Lees ook:
Wat is toch die vloek van de farao, waar Egyptenaren vandaag bang voor zijn?

De mummie werd in 1826 naar Warschau vervoerd. Op de kist stond dat het om een mannelijke priester ging. "De eerste verrassing was dat hij geen penis had", zegt een van de onderzoekers tegen persbureau AP. "Vervolgens ontdekten we borsten en lang haar en bleek het om een zwangere vrouw te gaan. Toen we het kleine voetje van de foetus zagen, waren we geschokt."

Uniek geval 

De mummie komt volgens de onderzoekers uit de eerste eeuw na Christus. Waarom de foetus bij het balsemen is laten zitten, is voor de wetenschappers een raadsel. Wel weten ze dat het om een uniek geval gaat. "Er is nog nooit een soortgelijke mummie gevonden", zegt een van de onderzoekers. 

Spectaculaire optocht voor mummies: 'Egypte luidt nieuw tijdperk in'

01:21
Met veel bombarie werden begin deze maand 22 mummies verplaatst naar een nieuw museum in de Egyptische hoofdstad Caïro.