Ga naar de inhoud
Energie-aanval

Overheidspersoneel VS zomaar ziek na mysterieuze incidenten rond Washington

Politie in Washington. Beeld © Alex Edelman / AFP

De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar twee mysterieuze incidenten rond Washington. Overheidspersoneel zou ziek zijn geworden zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. De ziekteverschijnselen doen denken aan het zogenoemde Havana-syndroom.

Bronnen zeggen tegen CNN dat zich de afgelopen jaren twee mogelijke 'energie-aanvallen' hebben voorgedaan. Eén vorig jaar in de buurt van het Witte Huis, de ander in 2019 in een voorstad van Washington. De autoriteiten vinden dat bijzonder zorgwekkend en ook senatoren zijn al bijgepraat over de incidenten.

Microgolven
Lees ook:
Microgolven waarschijnlijke oorzaak mysterieuze ziekte Amerikaanse diplomaten op Cuba

Havana-syndroom

In 2016 en 2017 hadden de Verenigde Staten te kampen met soortgelijke problemen. Destijds waarde het mysterieuze Havana-syndroom rond onder Amerikaans ambassadepersoneel op Cuba. Zij werden geteisterd door vreemde geluiden en hadden te kampen met onverklaarbare gezondheidsklachten, zoals ernstige hoofdpijn en misselijkheid. 

De aanhoudende gezondheidsklachten van Amerikanen op Cuba hadden grote gevolgen. De VS haalde veel medewerkers terug uit de communistische eilandstaat. Later deden zich vergelijkbare incidenten voor in landen als China en Rusland. Het bleef onopgehelderd of sprake was van aanvallen en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Slachtoffers
Lees ook:
Slachtoffers mysterieuze aanval in Cuba hebben hersenbeschadigingen

Rusland

Naar de vermeende recente 'energie-aanvallen' wordt onderzoek gedaan door het Pentagon, inlichtingendienst CIA en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens CNN hebben senatoren te horen gekregen dat Rusland mogelijk achter de incidenten zit, maar volgens ingewijden wordt ook China gezien als verdachte.