Botswana

Video uitgelekt: NRA-baas jaagt met zijn vrouw op olifanten

29 april 2021 19:19
De Afrikaanse olifant is een bedreigde diersoort. Beeld © ANP

Ophef na het uitlekken van geheime beelden. De baas van de National Rifle Association (NRA) jaagt met zijn vrouw op Afrikaanse olifanten. De NRA is de grote Amerikaanse lobbyclub die zich inzet voor het recht op wapenbezit. De jachtvideo leidt tot veel kritiek.

Eerst lost Wayne LaPierre een schot. De NRA-voorzitter raakt een weglopende olifant. Samen met zijn gidsen loopt hij op de olifant af voor het genadeschot. De NRA-baas schiet van dichtbij op de olifant, maar ondanks intensieve begeleiding schiet hij tot drie keer toe mis: het dier blijft leven.

Het genadeschot

"Vertel me nou waar ik moet schieten", zegt LaPierre geërgerd. Uiteindelijk geeft een gids het genadeschot, waarna LaPierre uitgebreid wordt gefeliciteerd.

Zijn vrouw, Susan LaPierre, schiet ook een olifant. Zij lijkt er beter in dan haar man: ze heeft maar één genadeschot nodig. "Dat was geweldig. Geweldig. Geweldig", roept ze uit. Aan het eind van de video snijdt ze met een mes de staart van de olifant af. "Victory", zegt ze lachend.

Geheime beelden

De beelden waren bedoeld voor een documentaire om het imago van de NRA onder jagers te verbeteren. Toch verdween de video, waarschijnlijk uit angst voor negatieve publiciteit, in een la. Tot deze week. De journalist die ze publiceerde, heeft via onderstaande tweet een link naar de beelden.

Bedreigde diersoort

De beelden komen uit 2013. Toen was jagen op olifanten in Botswana nog niet illegaal. Maar dat maakt de ophef er niet minder om. Dierenrechtenorganisatie Peta roept het Amerikaanse parlement op om de banden met NRA te verbreken.

"Achter de macho-houding van de NRA schuilen bange mannetjes die tienduizenden dollars betalen zodat andere mensen olifanten opsporen, die ze dan van dichtbij kunnen neerschieten", schrijft Peta in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Botswana veilt weer vergunningen voor jacht op olifanten

De Afrikaanse olifant is inmiddels een bedreigde diersoort. In Botswana leven er ruim 130.000. De jacht op olifanten was in Botswana van 2014 tot 2019 verboden. Sindsdien worden er, ondanks kritiek, weer jachtvergunningen geveild: vorig jaar voor 272 olifanten. Officieel om de olifanten weg te houden bij omwonenden, die klagen over overlast. De vergunningen leveren Botswana ook geld op.

NRA in de problemen

De NRA geeft geen commentaar op de beelden. De lobbyclub heeft zichzelf eerder al failliet verklaard en in New York zit justitie achter de NRA aan vanwege financiële wanpraktijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mysterie ontrafeld: honderden olifanten Botswana stierven door blauwalg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore