'Toeristenseizoen redden'

Zware lockdown Turkije gaat in: mensen vluchten de stad uit

29 april 2021 14:20 Aangepast: 30 april 2021 11:31
ID-controle bij Turkse reizigers Beeld © Getty

Turkije voert een zeer strenge lockdown in. Vorige week steeg het aantal besmettingen tot 60.000 per dag. Die cijfers moeten koste wat kost omlaag zodat Turkije deze zomer nog toeristen kan verwelkomen. 'Deze lockdown is niet te vergelijken met wat we afgelopen jaar in Nederland hebben gezien.'

Vanavond om 7 uur gaat de Turkse lockdown in. En die is heel ingrijpend: mensen mogen hun huis niet meer uit. Alleen dichtbij huis boodschappen doen is toegestaan, te voet. Reizen naar andere steden mag alleen met toestemming van de overheid. Scholen gaan dicht en alcoholverkoop gaat in de ban. Dit alles duurt in ieder geval de komende drie weken, tot 17 mei.

Strenge handhaving

"Dit is geen avondklok, het is een 'permanente klok': je mag gewoon de deur niet uit, punt", zegt correspondent Olaf Koens. Tot nu toe had Turkije alleen een weekendlockdown.

"Nu wordt het strenger," zegt Koens. "Er zijn meer controles, meer checkpoints. Handhaven, daar zijn ze in Turkije wel goed in."

Ondertussen zetten de Turken zich schrap. Er is grote drukte bij busstations, waar mensen snel nog snel de stad proberen te ontvluchten voordat de lockdown ingaat. Ook in winkels is het druk, onder meer met mensen die nog snel drank willen inslaan.

Vlak voor de lockdown ingaat, pakken veel Turken nog snel de bus de stad uit. Vlak voor de lockdown ingaat, pakken veel Turken nog snel de bus de stad uit.

Aanleiding van de lockdown zijn de Turkse besmettingscijfers. Turkije meldde vorige week zo'n 60.000 nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat cijfer is inmiddels gedaald tot ongeveer 40.000.

Toerisme moet worden gered

"De weekendlockdown was niet genoeg: er waren alsnog 60.000 besmettingen," vertelt Koens. "Dat het nu afneemt, is te danken aan maatregelen die zijn genomen vanwege de ramadan: toen hebben ze cafés en restaurants gesloten. Maar 40.000 is nog steeds heel veel. Het idee is dat nu de hamer eroverheen moet zodat over drie weken alles weer feestelijk open kan en dat dan de zomer, het toeristenseizoen, gered is."

Turkije is volgens Koens vooral bang om de inkomsten van buitenlandse toeristen te verliezen. "Als corona hier rond zou woekeren, dan zouden een hoop landen Turkije vanzelf op een soort zwarte lijst hebben gezet. Dat hebben we ook vorig jaar gezien: veel mensen die naar Turkije op vakantie gingen, kwamen besmet terug. Turkije wil niet bekendstaan als een coronabrandhaard en nog een toeristenseizoen mislopen."

Kan de Turkse zorg het wel aan?

De Turkse gezondheidszorg is redelijk goed, vertelt Koens. "Je kunt van Erdogan zeggen wat je wil, maar de afgelopen tien jaar hebben ze hier heel erg geïnvesteerd in het bouwen van ziekenhuizen. In ieder stadje waar je komt, staat een gigantisch groot staatsziekenhuis. Dus de Turkse zorg kan de hoge cijfers aan, maar ze hebben die liever niet."

Hoe gaat het in Turkije met vaccineren?

Het vaccineren gaat in Turkije niet veel langzamer dan in Nederland. Koens: "Het ging heel snel, maar je ziet dat Turkije sterk afhankelijk is van leveranties. Zodra de vaccins er zijn, wordt het extreem snel weggeprikt. Mensen om mij heen, boven de 55, zijn wel gevaccineerd. Ze hebben nu het Chinese vaccin en Pfizer, maar daarna komt er een gat in de leveranties. In juni wordt dat opgevuld met het Russische Sputnik-vaccin." Turkije heeft een deal voor 50 miljoen Sputnik-doses.

Tijdens de ramadan zijn er in Turkije, behalve strengere coronaregels, meer opvallende zaken:

Istanbul wordt 's nachts letterlijk opgetrommeld om te ontbijten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore