'Een griezelig skelet'

Magere Navalny voor het eerst na hongerstaking weer te zien

29 april 2021 12:35 Aangepast: 29 april 2021 12:38
Navalny via videoverbinding in de rechtbank. Beeld © ANP

Voor het eerst sinds zijn hongerstaking was Aleksej Navalny vandaag weer te zien. De Russische oppositieleider verscheen via een videoverbinding in de rechtbank voor een smaadzaak. Ook besluit Navalny's organisatie vandaag zichzelf op te heffen, omdat de leden het risico gaan lopen op jarenlange celstraffen.

Aleksej Navalny ziet er op de beelden sterk vermagerd uit. Hij is een man van 1m89 en weegt naar verluidt nog maar 72 kilo. Toen hij begin maart werd afgevoerd naar een strafkamp, woog hij nog 92 kilo. In de tussentijd werd Navalny ziek en ging hij – toen hij zijn eigen artsen niet mocht zien – in hongerstaking.

Sterk vermagerd

Inmiddels heeft Navalny de hongerstaking beëindigd, nadat hij werd onderzocht door onafhankelijke artsen die hij voldoende vertrouwt. In de rechtbank zegt Navalny vandaag dat hij eruit ziet als 'een griezelig skelet'. "Als ik mijn gevangenispak uit zou doen, zou het nog erger zijn."

Navalny's vrouw Julia bij het binnengaan van de rechtbank. Navalny's vrouw Julia bij het binnengaan van de rechtbank.

Navalny richtte zich ook nog tot zijn vrouw, die in de rechtszaal zat. "Julia, als je mij kan horen, ga dan even staan, ik wil naar je kijken." Hij heeft zijn vrouw twee weken geleden voor het laatst gezien, toen ze hem in de strafkolonie bezocht.

Veteraan beledigd

Vandaag verschijnt Navalny virtueel in de rechtszaal vanwege het hoger beroep in een smaadzaak: Navalny zou in 2020 een oorlogsveteraan hebben beledigd. Die veteraan zat in een promotiefilmpje voor Poetins nieuwe grondwet.

Navalny voerde campagne tegen die grondwet omdat Poetin daarmee tot 2036 aan de macht kan blijven. De mensen in het promotiefilmpje noemde Navalny 'corrupte lakeien' en 'verraders'.

Deze schildering van Navalny werd gisteren door de autoriteiten razendsnel overgeschilderd. Deze schildering van Navalny werd gisteren door de autoriteiten razendsnel overgeschilderd.

Het kwam Navalny op een boete van 9.500 euro te staan. Vandaag dient het hoger beroep. Navalny (44) zit al een celstraf van 2,5 jaar uit wegens fraude. Volgens de Europese rechter was dat proces 'oneerlijk'. Ook in de smaadzaal van vandaag worden de kansen van Navalny niet hoog geacht.

Organisatie heft zichzelf op

Vandaag krijgt Navalny nog een veel grotere klap: zijn organisatie heeft besloten om zichzelf op te heffen. Dat komt omdat de Russische justitie bezig is om Navalny's organisatie officieel als 'extremistisch' te bestempelen. En dat heeft grote gevolgen.

"Het is onmogelijk om Navalny's organisatie in de huidige vorm te laten doorwerken", zegt Leonid Volkov, een topadviseur van Navalny die naar Litouwen is gevlucht om de organisatie op afstand te leiden. "Het werk van de organisatie zal meteen worden bestempeld als 'extremistisch' en dat leidt tot celstraffen voor iedereen die in de organisatie werkt, iedereen die ermee samenwerkt en iedereen die meehelpt."

Navalny's organisatie werd opgericht in 2017, toen Aleksej Navalny zich kandidaat probeerde te stellen voor het presidentschap van Rusland. In bijna elke Russische stad kwam een 'Staf van Navalny', waar veelal jonge mensen politieke campagnes voerden en YouTube-video's maakte over corruptie. Het was voor het eerst dat het moderne Rusland zo'n wijdverbreide oppositie-organisatie door het hele land had.

Meer weten over Navalny? Bekijk deze video:

Wat bezielt Navalny? En waarom is Poetin bang voor hem? Correspondent Eva Hartog geeft antwoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore