Iconische meme

Spaanse 'lachende man' Juan Joya Borja overleden

29 april 2021 00:00 Aangepast: 29 april 2021 00:33
Beeld © Screenshot van Juan.

De Spaanse komiek Juan Joya Borja is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Spaanse media. De man werd bekend vanwege zijn gierende lach, die viral ging.

De komiek kampte al langere tijd met een slechte gezondheid, melden Spaanse media. Sinds 2020 zou hij in het ziekenhuis liggen. Hij overleed na een lang ziektebed. Wat de precieze doodsoorzaak is, is onduidelijk. 

Borja werd bekend vanwege zijn lach, waarvan een iconische meme rondging. Een video waarin Borja's lach te horen is, wordt al jaren overal op het internet gedeeld en mensen zetten er hun eigen ondertiteling onder. Vanwege die kenmerkende lach werd Borja ook wel 'el risitas' of 'giggles' genoemd, wat giechel betekent.

De komiek kwam sinds 2000 regelmatig op televisie om hilarische verhalen te vertellen over bijbaantjes die hij had. De video die continu ondertiteld wordt, bestaat sinds 2002. Toen gaf Borja een interview in het programma 'Ratones Coloraos' van Jesús Quintero, waarin hij vertelde over een grappige ervaring toen hij kok was in een visrestaurant. 

Hij vertelde dat hij er ooit paellapannen moest schoonmaken. Dat wilde hij doen door ze aan elkaar vast te maken en in de zee te hangen. Hij liet ze daar 's nachts achter, maar toen hij de volgende ochtend terugkwam, waren ze nergens te bekennen. Zijn verhaal onderbrak hij regelmatig met zijn kenmerkende lach. 

Toen het originele fragment van dat interview vijf jaar later op YouTube verscheen, ging de lachende man viral. De video telt inmiddels meer dan 13 miljoen views.

In maart 2015 kreeg de meme de meeste aandacht na de lancering van de MacBook. Borja werd ondertiteld als een designer die aan het prototype van de computer werkte. Binnen een maand kreeg de video meer dan vijf miljoen views. 

En in Nederland werd hij pas echt bekend toen een video online kwam waarin Borja Ajax lijkt uit te lachen. Borja heeft het vaker over sport in de video's. Zo kwam ook Max Verstappen al eens voorbij. 

Zijn bekendheid legde de komiek geen windeieren. Nadat hij wereldwijd bekend werd, werd hij ook gevraagd voor reclames. Onder meer voor een pizzaketen in Finland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore