Apollo 11

Michael Collins overleden, 'vergeten astronaut' van eerste maanlanding

28 april 2021 19:43 Aangepast: 28 april 2021 21:39
Michael Collins Beeld © NASA

De Amerikaanse NASA-astronaut Michael Collins, die in 1969 aan boord van de Apollo 11 meereisde naar de maan, is op 90-jarige leeftijd overleden aan kanker. Collins wordt ook wel de 'vergeten astronaut' genoemd.

Zijn familie heeft het overlijden bekendgemaakt. Die laat weten dat Collins zijn laatste dagen vredig doorbracht met zijn familie aan zijn zijde. "We weten hoe blij Mike was met het leven dat hij leefde. We zullen daarom luisteren naar zijn laatste wens om dat leven te vieren en niet te rouwen."

Eenzaamste man

Commandant Neil Armstrong en mede-astronaut Buzz Aldrin zetten op 20 juli 1969 voet op de maan. Collins moest in een baan rond de maan wachten, terwijl zijn twee collega’s afdaalden. Hij verbleef er helemaal alleen, op 402.250 kilometer van de aarde en op 3,2 kilometer van zijn collega's. Collins werd ook wel 'de eenzaamste man in de geschiedenis' genoemd, schrijft NASA-bestuurder Steven Jurczyk in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

50 jaar na de lancering van de Apollo 11

Honderden miljoenen mensen zagen op tv dat Armstrong als eerste mens de maan betrad. "Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid", zei hij.

21 uur op de maan

Armstrong en Aldrin verbleven ruim 21 uur op de maan. Op 24 juli plonsde de capsule met hen en Collins in de Grote Oceaan. Na een heldenonthaal in eigen land gingen ze op wereldtournee.

Armstrong overleed in 2012 op 82-jarige leeftijd. Collins zei destijds dat hij Armstrong erg zou missen. Aldrin is 91 jaar en woont in de Verenigde Staten. Hij schrijft in een reactie op Twitter dat hij Collins zal missen. "Waar je ook bent, je zult altijd het vuur hebben om ons behendig naar grote hoogten en naar de toekomst te brengen. We zullen je missen."

Met het overlijden van Collins verliezen de Verenigde Staten een echte pionier, schrijft NASA-bestuurder Steven Jurczyk. "Als piloot van de Apollo 11 hielp hij onze natie een mijlpaal te bereiken."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore