Ga naar de inhoud
Pfizer of AstraZeneca

Eén prik gezinslid halveert besmettingen binnen dat gezin, blijkt uit Britse studie

In het Verenigd Koninkrijk heeft bijna de helft van de bevolking al een prik tegen corona gehad. Beeld © ANP

Als in een gezin één iemand gevaccineerd is, dan vermindert dat de besmettingen in dat gezin met bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van de Engelse gezondheidsdienst PHE. Het maakt niet uit of Pfizer of AstraZeneca als vaccin werd toegediend.

In het onderzoek werd vooral gekeken in hoeverre gevaccineerden na een eerste prik het virus in de praktijk nog doorgeven. 

Brits
Lees ook:
Brits onderzoek: na één dosis coronavaccin al een stuk minder besmettingen

Volgens de studie zijn mensen die drie weken na een eerste prik besmet raken met het virus 38 tot 49 procent minder vatbaar om het virus door te geven aan andere gezinsleden dan mensen die niet gevaccineerd werden. Dat geldt ongeacht de leeftijd van de besmette persoon of zijn of haar gezinsleden.

'Fantastisch nieuws'

"Dit is fantastisch nieuws. We wisten al dat vaccins levens redden en deze studie, de meest complete die reeds in reële omstandigheden is uitgevoerd, toont aan dat ze ook de transmissie van dit dodelijke virus verminderen", reageerde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

De studie volgde 57.000 mensen uit 24.000 gezinnen waar een gevaccineerde persoon positief testte en vergeleek de besmettingscijfers met bijna één miljoen contacten tussen mensen die niet ingeënt zijn.

Zie ook: zo gingen in Engeland de terrassen open

01:50
Twee weken geleden gingen in Engeland de terrassen al open.

Bijna 34 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk (66 miljoen inwoners) hebben minstens één prik gekregen. Eén op de vier volwassenen is volledig gevaccineerd.