Ga naar de inhoud
Digitaal certificaat

Met coronapaspoort ben je over twee maanden welkom in Spanje

Jongeren lopen langs het strand van het Spaanse Alicante. Beeld © ANP

Heb je het coronavirus gehad en ervan genezen? Ben je gevaccineerd tegen het virus? Of kan je een negatieve coronatest tonen? Als het antwoord op één van deze drie vragen 'ja' is, ben je vanaf juni – ook als toerist – weer welkom in Spanje.

Spanje wil deze zomer toeristen toelaten met een digitaal certificaat. Dat vertelde de Spaanse staatssecretaris van Toerisme, Fernando Valdés, gisteren tijdens een belangrijk overleg in Mexico. Dat schrijven buitenlandse media.

'Fundamentele zekerheid'

Wie gevaccineerd is, het virus al eens onder de leden heeft gehad of een recente negatieve test kan tonen, mag vakantie komen vieren in Spanje. Zo wil het Zuid-Europese land reizigers 'fundamentele zekerheid' geven over hun vakantieplannen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet werkt aan een coronapaspoort, maar er zijn nog veel vragen

Het land werkt momenteel aan een systeem waarmee reizigers via een digitaal certificaat, een soort coronapaspoort, aan kunnen tonen dat ze voldoen aan een van de voorwaarden. Het digitale systeem wordt volgende maand getest. Als het werkt, kunnen de eerste toeristen al in juni in Spanje worden toegelaten.

'Geen toverstok'

Volgens Valdés zal dit plan bijdragen aan het herstel van de toeristische sector in Spanje. Maar, zo benadrukt hij: de digitale certificaten zijn 'geen toverstok' waarmee alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei eerder deze week dat ook gevaccineerde Amerikaanse toeristen deze zomer weer welkom zijn in Europa.  

Bekijk ook: Amy ging op testvakantie naar Rhodos

01:48
Amy Smulders was één van de gelukkige proeftoeristen die deze maand meeging naar Rhodos. Hoe was het om weer te genieten van zon, zee en strand?