Waarschuwing

Amerikaanse marine schiet op Iraanse boten in Perzische Golf

28 april 2021 03:31 Aangepast: 28 april 2021 03:37
Een schip van de Amerikaanse marine, ter illustratie. Beeld © ANP

De Amerikaanse marine heeft waarschuwingsschoten afgevuurd op Iraanse boten. Dat gebeurde in het verleden wel vaker, maar het afgelopen jaar bleef het juist rustig.

De Amerikaanse marine loste de waarschuwingsschoten gisteren in de Perzische Golf, nadat schepen van de Iraanse marine te dichtbij kwamen. Volgens een verklaring van het Amerikaanse leger kwamen de schepen tot op zestig meter van de Amerikaanse marine.

Radio en megafoon

De Amerikanen probeerden de Iraniërs te waarschuwen. Eerst via de radio en met megafoons, maar de Iraanse boten bleven de Amerikaanse marine op korte afstand volgen. Pas toen de waarschuwingsschoten gelost werden, vertrok de Iraanse marine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran blaast nep 'Amerikaans' vliegdekschip op tijdens militaire oefening

Waarom het incident zich heeft voorgedaan, blijft volgens de Amerikanen onduidelijk. In het verleden gebeurde dit vaker. Toen bleken het vaak lokale Iraanse commandanten te zijn die opdracht gaven om de Amerikaanse schepen te volgen. Het ging niet om hoge Iraanse leiders.

Atoomakkoord

De confrontatie tussen de schepen komt tegelijkertijd met onderhandelingen op topniveau over het Iraanse nucleaire programma. Daar wordt in Wenen over vergaderd. Naast Iran zitten de EU, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan tafel.

De Verenigde Staten, die drie jaar geleden uit het internationaal atoomakkoord van 2015 stapten en Iran weer sancties oplegden, zijn aanwezig in Wenen, maar niet direct betrokken bij de gesprekken.

Doel van de gesprekken is dat zowel Iran als de VS het akkoord weer gaan naleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iraanse worstelkampioen Navid Afkari geëxecuteerd ondanks protesten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore