Ga naar de inhoud
Ook toeristen binnenlaten

Amerikaan en gevaccineerd? Dan ben je deze zomer welkom in Europa

Reizigers op Schiphol, ter illustratie. Beeld © ANP

Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, mogen deze zomer weer naar Europa reizen. Ook voor toeristen gaan de grenzen open, nadat alle niet-essentiële reizen meer dan een jaar geleden in de ban werden gedaan.

Dat vertelde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gisteren in een interview met de New York Times.

Vrij verkeer

"Amerikanen gebruiken, voor zover ik dat kan beoordelen, alleen vaccins die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA)", legde Von der Leyen uit. "Daarom zullen alle lidstaten van de Europese Unie reizigers toelaten die zijn gevaccineerd."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet werkt aan een coronapaspoort, maar er zijn nog veel vragen

Er komt, zo benadrukt de voorzitter, 'vrij verkeer van personen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie'. Wanneer dat precies begint, vertelt ze nog niet. Ze stelt slechts dat gevaccineerde toeristen 'deze zomer' weer welkom zijn.

Ook is nog niet duidelijk wat voor vaccinatiebewijs reizigers moeten kunnen overleggen. Daar wordt momenteel op hoog niveau over vergaderd.

Half juni groepsimmuniteit

De voorzitter vertelt in het interview met de krant verder dat het vaccineren in de Verenigde Staten 'voorspoedig' gaat. Het land bereikt waarschijnlijk halverwege juni groepsimmuniteit, omdat dan zo'n 70 procent van de volwassenen een prik heeft gehad.

In de Verenigde Staten wordt gevaccineerd met de vaccins van de Moderna, Pfizer en Janssen. Al deze vaccins zijn ook door de EMA goedgekeurd.

Bekijk ook: hoe denken Nederlanders over een vaccinatiebewijs?

01:35
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders een vaccinatiebewijs wel zien zitten. Eind vorig jaar vroegen we mensen op straat hoe zij erover denken. Niet iedereen was enthousiast.