Veel Covid 19-patiënten

Zuurstoftank in coronaziekenhuis in Bagdad ontploft: 82 doden

25 april 2021 07:23 Aangepast: 25 april 2021 12:36
Het bewuste ziekenhuis

Bij een brand in een ziekenhuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 82 mensen overleden en 110 mensen gewond geraakt.

In het ziekenhuis lagen ongeveer 120 Covid-19-patiënten, zeggen medici van nabijgelegen ziekenhuizen.

Zuurstoftank ontploft

De brand in het Ibn Khatib ziekenhuis ontstond nadat door een ongeluk een zuurstoftank was ontploft. Vele ambulances spoedden zich naar het ziekenhuis om de gewonden van de brand naar andere ziekenhuizen te brengen, zei een fotograaf van Reuters.  

Patiënten die niet gewond waren geraakt bij de brand, zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen.

Volgens premier Mustafa al-Kadhem is er sprake van nalatigheid. Hij heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de fatale brand. De directeur van het ziekenhuis en leiding van het beveiligings- en onderhoudspersoneel zitten vast in afwachting van het onderzoek.

'Misdaad'

Een mensenrechtencommissie van de regering noemde de brand 'een misdaad'  tegen de coronapatiënten die door de brand stierven terwijl ze hun leven aan de autoriteiten hadden toevertrouwd. De premier heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Irak telt officieel iets meer dan 1 miljoen coronabesmettingen, het grootste aantal van alle Arabische staten. Sinds het begin van de pandemie zijn in Irak meer dan 15.000 mensen overleden aan Covid-19. Ongeveer 300.000 mensen hebben een eerste coronaprik gehad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore