3 miljoen doden

'Bijna miljard mensen hebben een coronavaccinatie gehad'

24 april 2021 13:35 Aangepast: 24 april 2021 13:42
De Britse Margaret Keenan krijgt de eerste coronaprik toegediend Beeld © ANP

Het aantal coronavaccinaties nadert wereldwijd het miljard, minder dan vijf maanden na de eerste 'officiële' inenting.

Dat heeft persbureau AFP berekend. Op 8 december ontving de 90-jarige Britse Margaret Keenan, gekleed in een kerst-T-shirt, haar eerste prik met het Pfizer/BioNTech-vaccin.

Wetenschappelijk succes

Sindsdien zijn er bijna een miljard eerste en tweede prikken uitgedeeld met diverse vaccins van onder meer Amerikaanse, Europese, Russische en Chinese makelij.

"Normaal gesproken duurt het vijf tot tien jaar om een nieuw vaccin te ontwikkelen", zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in februari in het Europees Parlement. "Wij deden het in tien maanden. Dat is een enorm wetenschappelijk succes."

Normaal leven

In landen waar het vaccin in ijltempo is toegediend, is inmiddels weer een geleidelijke terugkeer naar het normale leven zichtbaar. Zo is in Israël, waar ongeveer de helft van de bevolking inmiddels volledig gevaccineerd is, het aantal coronabesmettingen teruggelopen van 650 naar dertien per 100.000 inwoners. Het aantal overlijdens is met de factor 10 gedaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Effect van vaccinaties is zichtbaar bij ouderen, 'en dat is positief'

De pandemie heeft inmiddels wereldwijd minstens 3.088.103 mensenlevens gekost, meldt AFP op basis van eigen cijfers, bijgehouden aan de hand van de dagelijkse rapporten van gezondheidsautoriteiten in elk land. Er zijn ruim 145 miljoen infecties met het coronavirus geregistreerd.

VS zwaarst getroffen

Gisteren werden wereldwijd 13.991 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Coivid-19 geteld. De landen met de meeste nieuwe sterfgevallen zijn volgens de laatste rapporten Brazilië (2914), India (2624) en de Verenigde Staten (962). De VS is het zwaarst getroffen land, zowel qua doden als besmettingen, met 571.199 sterfgevallen en bijna 32 miljoen gevallen.

Van de zwaarst getroffen landen is Hongarije het land met het hoogste aantal sterfgevallen in verhouding tot zijn bevolking, met 271 doden per 100.000 inwoners, gevolgd door Tsjechië (270), Bosnië en Herzegovina (250), Montenegro (232) en Bulgarije (226).

Bekijk ook: Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is hoe dat komt

Van hoofdpijn en misselijkheid tot een zeer zeldzame vorm van trombose. Het zijn allemaal bijwerkingen van coronavaccins. En wat opvalt: de meldingen komen vooral van vrouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore