Ga naar de inhoud
42-jarige man

Zeven agenten met verlof na dodelijk verlopen arrestatie zwarte Amerikaan

Andrew Brown.

Opnieuw een dodelijk verlopen arrestatie van een zwarte man in de Verenigde Staten. De 42-jarige Andrew Brown zou in zijn rug geschoten zijn door agenten, die hem wilden aanhouden. Zeven agenten zijn daarom met verlof gestuurd.

Woensdag kwam de politie met een huiszoekings- en aanhoudingsbevel naar Andrew Brown. Hij werd verdacht van drugsbezit. De arrestatie liep uit op zijn dood. 

Beelden
Lees ook:
Beelden vrijgegeven: politie VS schoot jongen (13) dood die handen omhoog deed

Uit scannerberichten zou blijken dat Brown door agenten in zijn rug werd geschoten toen hij probeerde te vluchten. "We hebben een man, 42 jaar, met een schotwond in zijn rug", is volgens CNN te horen.

Er loopt een onderzoek naar de arrestatie. In de tussentijd zijn zeven medewerkers van de politie met verlof gestuurd. Volgens CNN gaat het niet alleen om agenten die een wapen droegen, maar waren alle zeven betrokken bij de aanhouding van Brown.

Bodycambeelden

Het stadsbestuur van Elizabeth City, waar de arrestatie plaatsvond, en de gouverneur van de staat North Carolina hebben opgeroepen om bodycambeelden van de arrestatie vrij te geven. Dat kan overigens alleen als een rechter daartoe beveelt.

Het is de zoveelste schietpartij in de VS waarbij een zwarte arrestant om het leven komt. Afgelopen week werd de witte agent Derek Chauvin nog veroordeeld voor de moord op George Floyd. Die stikte in mei vorig jaar bij zijn arrestatie.

Tranen en opluchting na vonnis zaak-Floyd: 'We hadden dit nodig'

02:50
Inwoners van Minneapolis gingen de straat op om te vieren dat een agent de cel in gaat voor het doden van George Floyd.

Deze week vond ook de begrafenis plaats van Daunte Wright, een 20-jarige zwarte man die omkwam toen hij door een agente werd doodgeschoten. Zij zegt dat ze haar taser wilde grijpen, maar per ongeluk een pistool afvuurde. 

Agente
Lees ook:
Agente die zwarte man doodschoot 'zag pistool aan voor taser'

De dood van Andrew Brown leidde de afgelopen dagen tot protesten in North Carolina. Die zijn tot nu toe vreedzaam verlopen. Gisteren zouden een paar honderd mensen op het protest zijn afgekomen.