Opnieuw recordcijfers

Van ziekenhuizen tot crematoria, nergens is er nog plek voor Indiase coronaslachtoffers

23 april 2021 19:56 Aangepast: 23 april 2021 20:16
Deze Indiase vrouw krijgt - in tegenstelling tot veel anderen - wel medische hulp. Beeld © AFP

India wordt overrompeld door een enorme tweede coronagolf. Die zorgt met recordaantallen besmettingen voor schrijnende situaties. Van ziekenhuizen die doodzieke patiënten aan de deur moeten weigeren, tot crematoria die overuren draaien om overledenen te verwerken. "Ik heb me nog nooit zo hopeloos gevoeld."

Ze haasten zich van het ene naar het andere ziekenhuis in Delhi. Maar steeds meer families van coronapatienten krijgen deze dagen dezelfde reactie: "De bedden zijn vol en de zuurstofflessen leeg. We kunnen jullie niet helpen."

Het zorgt voor schrijnende taferelen. Een Indiase journalist filmt hoe mensen om een dokter smeken voor een doodziek familielid. Hulp blijft uit, en dus redt de 35-jarig vrouw het niet.

Het is de noodsituatie waar India sinds het begin van de coronacrisis zo voor vreesde. Het land is niet berekend op een enorme hoeveelheid besmettingen. Het grootste probleem? Het gebrek aan zuurstof. De situatie is zo ernstig, dat ziekenhuizen de deuren sluiten voor nieuwe patiënten.

Indiase fabrikanten produceren zoveel als ze kunnen, maar de vraag is simpelweg te groot. Met naar lucht happende patiënten thuis doen familieleden alles wat ze kunnen om te helpen. Daarbij is het ieder voor zich: er worden zelfs zuurstofflessen geplunderd.

Noodkreten

Anderen proberen met noodkreten op social media nog een spaarzame fles zuurstof te bemachtigen. Ook Aman Dhall plaatste een oproep op Twitter. "Voor mijn schoonmoeder", vertelt hij aan de telefoon vanuit een voorstad van Delhi. "Ze raakte eerder deze week besmet en heeft steeds meer moeite met ademen."

Bekijk ook: hoe het coronavirus in India in drie maanden tijd explodeerde

Ineens ging het hard in India, en ging het hard mis.

Amans oproep leverde meerdere tips op. "Via via heb ik een transport van zuurstof vanuit Taiwan naar hier kunnen regelen. Maar die flessen komen pas op z'n vroegst morgenavond aan. Hopelijk is dat nog op tijd. We bidden. En ondertussen blijf ik verder zoeken."

Om haar ademhaling te ondersteunen ligt zijn 64-jarige schoonmoeder thuis plat op haar buik. Een advies van vrienden die een medische achtergrond hebben. "Maar ze moet snel professionele begeleiding krijgen van artsen. Alleen zij kunnen haar redden."

Zelfisolatie

Ondertussen wordt zijn schoonmoeder al dagenlang wakker gehouden. De vrees is dat als ze in slaap valt ze misschien niet meer wakker wordt. "Mijn vrouw en ik zijn de hele dag met ze aan het appen en videobellen. Vanwege zelfisolatie kunnen we er niet naartoe. Ook mijn schoonvader en schoonbroer hebben symptomen van het virus."

De schoonmoeder (links) van Aman Dhall met zijn schoonvader en vrouw. De schoonmoeder (links) van Aman Dhall met zijn schoonvader en vrouw.

Net als de rest van India is ook Aman compleet overvallen door de tweede coronagolf. "De afgelopen 24 uur zijn er drie oud-collega's van mij overleden. Mensen van in de 30, begin 40 die het hadden overleefd als ze geholpen konden worden. Het is echt een moeilijke tijd. Ik heb me in mijn leven nog nooit zo hopeloos gevoeld."

Indiase variant

India dacht na de eerste golf het ergste achter de rug te hebben. Maar de nieuwe opleving van het coronavirus houdt al wekenlang aan. Volgens deskundigen het gevolg van een besmettelijkere Indiase variant. Terwijl het aantal besmettingen opliep ging het gewone leven door. Zoals met een massaal gevierd religieus Hindu-festival.

Ook politici hadden het gevoel dat het virus was verslagen. Zo hield Narendra Modi, de premier van India, vorige week nog een enorme verkiezingsbijeenkomst. Volgens critici een signaal aan het volk dat het virus geen bedreiging meer zou zijn. Met onderschatting tot gevolg.

De afgelopen 24 uur werd opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens deskundigen is vanwege onderraportage en een verminderde testbereidheid het werkelijke aantal besmettingen vele malen hoger. De afgelopen 24 uur werd opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens deskundigen is vanwege onderraportage en een verminderde testbereidheid het werkelijke aantal besmettingen vele malen hoger.

De impact die het virus kan hebben, wordt nu op allerlei manieren pijnlijk duidelijk. Zo kampen niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de crematoria met capaciteitsproblemen. India kent een lange traditie van het cremeren van overleden in de openlucht.

In plaats van een uitgebreid afscheidsritueel is er op die crematoria buiten vooral sprake van lopendebandwerk. "Normaal verbranden we 8 tot 10 mensen op een dag", vertelt Jitender Singh Shunty tegen persbureau Reuters. "Gisteren waren het er 78. De situatie is erg slecht."

Een crematorium in New Delhi waar tientallen mensen tegelijk worden gecremeerd. Een crematorium in New Delhi waar tientallen mensen tegelijk worden gecremeerd.

De baas van een crematorium in New Delhi moest vanwege de toestroom aan overleden patiënten uitbreiden. "Ook op de parkeerplaatsen worden nu mensen gecremeerd. En er komen zoveel lichamen bij dat zelfs het hout voor de crematies opraakt."

Met tranen in zijn ogen kijkt hij toe hoe de ene na de andere familie huilend afscheid neemt. "Als het zo doorgaat moeten we over een paar dagen zelfs de weg gaan gebruiken voor crematies. Er zit gewoon niks anders op."

De vaccinatiecampagne biedt de komende tijd ook nog geen uitkomst. India produceert de meeste vaccins ter wereld, maar exporteerde er daarvan ook veel. Door de situatie in het land gaat dat nu veranderen en gaat het land meer voor zichzelf kiezen. Op dit moment heeft ruim 8 procent van de inwoners een prik gehad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore