Ga naar de inhoud
Effectiever na twee prikken

Brits onderzoek: na één dosis coronavaccin al een stuk minder besmettingen

In het Verenigd Koninkrijk heeft bijna de helft van de bevolking al een prik tegen corona gehad. Beeld © ANP

Ook na één prik van een coronavaccin is de kans op een besmetting met het virus al een stuk kleiner. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de universiteit van Oxford en de Britse Office for National Statistics. In het onderzoek werden testuitslagen van 370.000 mensen bekeken.

Daarmee is het één van de grootste onderzoeken tot nu toe naar de effectiviteit van de coronavaccins.

Van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca zijn twee prikken nodig om volledig beschermd te zijn. Maar ook na de eerste prik was de kans op een coronabesmetting bij beide vaccins al 65 procent lager, blijkt uit het onderzoek. 

Ook beschermd als je al ziek bent geweest

Na de tweede prik van het Pfizer-vaccin was de kans op een besmetting zelfs 90 procent lager dan zonder vaccinatie. Van het AstraZeneca-vaccin is de effectiviteit na de tweede prik nog niet getest, omdat er bij het onderzoek nog weinig mensen die tweede prik hadden gekregen.

Een andere uitkomst van het onderzoek: mensen die al corona hebben gehad, zijn net zo goed beschermd als mensen die twee prikken hebben gehad.

Reageer
Lees ook:
Reageer je heftiger op het vaccin als je (ongemerkt) al corona hebt gehad?

Volgens het onderzoek kan er zo'n tien weken tijd tussen de eerste en tweede dosis zitten. In die tijd zijn er veel antilichamen te zien in het bloed van mensen die de prik hebben gehad.  Aan die antilichamen is te zien dat het afweersysteem leert om zich te verdedigen tegen het coronavirus.

Het is wel belangrijk dat mensen zich in de tussentijd aan de maatregelen blijven houden, zeggen de onderzoekers, omdat er nog steeds kans is dat zij het coronavirus oplopen en verder verspreiden.