Protest brexitakkoord

Franse vissers vormen blokkade voor transporten uit VK

23 april 2021 04:05 Aangepast: 23 april 2021 04:20
De vissers hielden zich op in de plaats Boulogne-sur-Mer. Beeld © Reuters

Honderden Franse vissers hebben zich gisteravond verzameld om vrachtwagens met vis uit het Verenigd Koninkrijk te blokkeren. De Franse vissers willen zo protesteren tegen de visserijovereenkomsten in het brexitakkoord.

De betogers besloten om de nacht door te brengen bij een checkpoint waar Britse vrachtwagens met vis onderweg naar Calais en Duinkerken worden gecontroleerd, nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten. De vissers staken er houten pallets en autobanden in brand om warm te blijven.

Andere route 

Na te hebben gehoord van de geplande actie in de plaats Boulogne-sur-Mer, kozen meerdere Britse vrachtwagenchauffeurs ervoor om een andere route te nemen. Volgens Franse verslaggevers waren er gisteren in Boulogne vrijwel geen Britse vrachtwagens te zien.

Ook enkele vissersboten die voor Nederlandse bedrijven, maar onder Britse vlag varen, hebben besloten om hun vangst ergens anders aan wal te brengen. Volgens de havenmeester zijn de schepen naar Belgische havens uitgeweken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pulsvisserij blijft verboden, Europees Hof veegt Nederlandse bezwaren van tafel

Visserij was een van de voornaamste twistpunten in de brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, eind vorig jaar. Het VK stond erop de volledige controle in eigen wateren terug in handen te krijgen, terwijl enkele EU-lidstaten garanties wilden afdwingen dat hun vissers in Britse wateren konden blijven vissen.

Compromis 

Het uiteindelijke compromis tussen Brussel en Londen hield uiteindelijk onder meer in dat Europese vissers in een overgangsperiode van 5,5 jaar geleidelijk een kwart van hun quotum inleveren.

Britse vissers, van wie er veel afhankelijk zijn van de export naar de EU, zijn ook ontevreden over het zakendoen na de brexit. Omdat zij van snel transport afhankelijk zijn en er sinds de uittreding grenscontroles zijn ingevoerd zou ook hun broodwinning in gevaar zijn.

Voor oestervisser Martin is brexit doodsteek: 'Niets mag naar de EU'

Brexit heeft grote gevolgen. Zo is het de doodsteek voor veel Britse schelpenvissers, zoals Martin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore