Van radar verdwenen

Hulp luchtmacht VS bij zoektocht naar Indonesische onderzeeër

23 april 2021 03:11
De vermiste onderzeeër op archiefbeeld. Beeld © ANP

De Amerikaanse luchtmacht stuurt een aantal teams om Indonesië te assisteren bij de zoektocht naar een onderzeeër die met 53 matrozen vermist is geraakt, heeft een woordvoerder van het Pentagon gemeld.

De Indonesische president Joko Widodo kondigde op zijn beurt aan dat de autoriteiten alles in het werk te stellen om de onderzeeër te vinden. De marine liet eerder al weten dat de bemanning tot zaterdag nog over zuurstof zou moeten beschikken.

'Diepbedroefd'

Bij het Amerikaanse ministerie van Defensie is men 'diepbedroefd' over het nieuws over de onderzeeër die woensdag van de radar verdween tijdens een oefening voor de kust van het eiland Bali. "Onze gedachten zijn bij de Indonesische matrozen en hun families", aldus een woordvoerder van het Pentagon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bemanning vermiste Indonesische onderzeeër heeft nog tot zaterdag zuurstof

"Op uitnodiging van de Indonesische regering sturen we luchtmachteenheden om te helpen bij de zoektocht naar de vermiste onderzeeër." De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zal vandaag spreken met zijn Indonesische ambtsgenoot Prabowo Subianto om te bespreken hoe de VS verder kunnen helpen, aldus de woordvoerder.

Dodelijke ramp

Gelekte olie die gevonden werd op de plek waar de onderzeeër is gaan duiken, wijst op mogelijke schade aan de brandstoftank en heeft de vrees versterkt dat er een dodelijke ramp met de onderzeeër heeft plaatsgevonden

Indonesië krijgt al ondersteuning van Maleisië en Singapore, die schepen hebben schepen gestuurd. Frankrijk, Duitsland, en Australië hebben ook hulp aangeboden. Indonesië heeft een helikopter en zes schepen gestuurd om de in Duitsland gebouwde KRI Nanggala-402 te vinden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore