In strafkamp

Artsen Navalny: stop onmiddellijk met hongerstaking

22 april 2021 20:00 Aangepast: 22 april 2021 21:00
Aleksej Navalny in de rechtbank in Moskou. Beeld © AP

Eigen artsen van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny hebben hem dringend aangeraden onmiddellijk te stoppen met zijn hongerstaking. De Kremlin-criticus weigert sinds 31 maart voedsel uit protest tegen zijn behandeling in een strafkamp.

In een oproep vragen de artsen, onder wie een cardioloog, de 44-jarige Navalny zo snel mogelijk zijn actie te beëindigen om zo zijn 'leven en gezondheid te behouden'.

"Doorgaan met (de staking) zou gevaarlijk zijn voor zijn leven en gezondheid", zegt Anastasia Vasilyeva, een bondgenoot van Navalny, tegen persbureau Reuters. "We hopen heel erg dat hij morgen zijn hongerstaking stopt."

Volgens de artsen is Navalny overgebracht naar een regulier ziekenhuis in Vladimir waar hij medisch is onderzocht. De artsen van Navalny hebben de resultaten van dat onderzoek ingezien.

1500 mensen opgepakt

Gisteren waren er in tientallen steden in Rusland verboden betogingen van Navalny-aanhangers die hun steun betuigden aan de bekende tegenstander van president Poetin. De politie zou bijna 1500 personen hebben opgepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 1500 aanhangers Navalny vast na protesten Rusland

Ook een Nederlandse verslaggever werd drie uur lang vastgehouden. De demonstranten eisten dat Navalny wordt vrijgelaten en willen dat Poetin aftreedt.

Onderdrukking

Dat laatste lijkt verder weg dan ooit. In Rusland wordt de oppositie namelijk alsmaar steviger de kop ingedrukt, zegt Rusland-correspondent Eva Hartog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische president Poetin speelt agressief pokerspel: 'Niemand weet welke kant dit opgaat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore