Race tegen de klok

Bemanning vermiste Indonesische onderzeeër heeft nog tot zaterdag zuurstof

22 april 2021 10:46 Aangepast: 22 april 2021 10:55
Archieffoto van de vermiste Indonesische onderzeeër Nanggala. Beeld © EPA

Volgens de Indonesische marine heeft de bemanning van de bij Bali vermiste onderzeeër KRI Nanggala 402 in elk geval nog tot zaterdag genoeg zuurstof om te overleven. Maar experts sluiten niet uit dat redding niet meer mogelijk is als de duikboot op een diepte van 700 meter ligt.

Gisteren maakte de marine bekend dat de onderzeeboot wellicht tot een diepte van 600 à 700 meter gezonken zou zijn. Voor die diepte is het vaartuig niet gemaakt.

De 44 jaar oude onderzeeër KRI Nanggala 402, met aan boord  53 bemanningsleden, verdween gisteren tijdens oefeningen ten noorden van Bali.

Mogelijk beschadigd

De onderzeeër had toestemming gevraagd om te duiken en daarna ging het contact verloren. Later is gelekte olie gevonden en dat wijst op mogelijke schade aan boord.

De Indonesische marine heeft zes schepen en een helikopter naar het gebied gestuurd om te zoeken naar de duikboot. De zoekactie richt zich op het gebied waar de gelekte olie is gevonden. Frankrijk, Duitsland, de VS en Australië hebben ook hulp aangeboden.

Andere schepen

Maleisië en Singapore hebben al schepen gestuurd. Die arriveren de komende dagen. Het gaat onder meer om het vaartuig MV Swift Rescue, een gespecialiseerd reddingsvaartuig.

In het verleden had Indonesië 12 onderzeeboten tot zijn beschikking. Dit aantal is tegenwoordig geslonken tot vijf, waaronder twee Duitse boten. Eén daarvan wordt nu dus vermist.

Modernisering defensie

Indonesië probeert al langer zijn defensie te moderniseren, maar dit is tot op heden niet gelukt. Een groot deel van de apparatuur is nog steeds verouderd en de laatste jaren hebben er dodelijke incidenten plaatsgevonden met militaire transportvliegtuigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore