Ga naar de inhoud
Onderzoek EU

Europa kende warmste jaar ooit gemeten, met recordhoeveelheid neerslag

Kinderen in Frankrijk zoeken verkoeling in fonteintjes (archiefbeeld). Beeld © AFP

Europa maakte in 2020 het warmste jaar ooit gemeten mee, zo luidt de conclusie van een rapport van Copernicus, het aarde-observatieprogramma van de Europese Unie. Opvallend: in Europa steeg de temperatuur vorig jaar meer dan in de rest van de wereld.

Niet alleen was het hele jaar in Europa warmer dan ooit gemeten, ook was de temperatuur in de winter en herfst hoger dan ooit. In de winter was het 3,4 graden warmer dan gemiddeld, vooral boven Noordoost-Europa ging het kwik verder omhoog.

Recordhoeveelheid neerslag

Uit het rapport blijkt dat er minder sneeuw en zee-ijs was dan voorheen. Ook waren er weinig dagen met een temperatuur van onder de nul graden. Een recordhoeveelheid neerslag die werd gemeten is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan storm Alex, die voor grote overstromingen zorgde in West-Europa. 

De storm vaagde in oktober een compleet skioord in Italië van de kaart:

Storm Alex veegt heel skioord van de kaart

01:51

Opmerkelijk was de overgang van de winter naar het voorjaar, schrijven de onderzoekers. Zo was het in februari nog uitzonderlijk nat, maar was het voorjaar juist relatief droog.

"Die overgang was echt opmerkelijk", zegt Gerard van der Schier van het KNMI, die meeschreef aan het rapport. "Storm Alex, de eerste van het seizoen, bracht meteen enorm veel regen. 500 tot 600 milliliter per dag, drie keer wat normaal in oktober valt." 

Klimaatverandering

De extremen in temperatuur en neerslag passen in het beeld van klimaatverandering, zegt Van der Schier, die de bevindingen van Copernicus zorgelijk vindt. "Ik ben bang dat dit bevestigt dat het klimaat razendsnel opwarmt." Waarom die opwarming juist in Europa sneller gaat? "Daar zijn wel hypotheses voor, maar we weten niet precies waarom."

Uit het rapport blijkt verder dat de Noordpool het op één na warmste jaar ooit gemeten kende. Ook wereldwijd gezien steeg de temperatuur. 2020 was een van de warmste drie jaren ooit gemeten, en de laatste zes jaren zijn de warmste zes die ooit zijn gemeten.

De
Lees ook:
De Europese klimaatwet: harde doelen, boterzachte eisen
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Bron: RTL Nieuws