In ruim 80 steden

Bijna 1500 aanhangers Navalny vast na protesten Rusland

22 april 2021 00:29
Demonstraties in Moskou. Beeld © ANP

De Russische politie heeft 1496 aanhangers van de gedetineerde oppositieleider Aleksej Navalny opgepakt bij demonstraties in ruim 80 Russische steden, stelt de Russische organisatie OVD-Info, die protesten en arrestaties bijhoudt. De betogers eisen dat president Vladimir Poetin aftreedt en dat Navalny vrij wordt gelaten.

De demonstraties begonnen gisteren in het oosten van het land. In verschillende steden ontstonden kleine illegale betogingen met honderden deelnemers. Gedurende de dag spreidden de protesten zich verder uit over Rusland.

Moskou

Volgens de politie waren er in de hoofdstad Moskou ongeveer 6000 mensen op de been. In Sint-Petersburg waren dat er 4500, waarvan ongeveer 300 zijn aangehouden.

Eerder woensdag arresteerden Russische agenten in Moskou een woordvoerster en een advocate van Navalny. De Nederlandse NRC-correspondent Eva Cukier meldde op Twitter dat ze aan het begin van de demonstratie in Jaroslavl was aangehouden, maar na drie uur was vrijgelaten.

Gezondheid Navalny

Het team van Navalny had demonstraties in meer dan tweehonderd Russische plaatsen aangekondigd. Zij willen aandacht vragen voor de 44-jarige oppositieleider, wiens gezondheid achteruit gaat maar niet de nodige medische zorg krijgt. Uit protest hiertegen ging Navalny drie weken geleden in hongerstaking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russen straat op voor Navalny, maar politie slaat terug: 'Kans op arrestatie is vrij hoog'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore