Aandeel keldert

Sombere dag voor Netflix: aantal abonnees valt flink tegen

21 april 2021 02:26 Aangepast: 21 april 2021 09:46
Ter illustratie. Beeld © Craig Blankenhorn/ HULU

In de afgelopen drie maanden kreeg Netflix er nog geen 4 miljoen nieuwe abonnees bij. Dat is een flinke tegenvaller, want analisten hadden op zeker 6,25 miljoen nieuwe gebruikers gerekend. Niet lang na het nieuws kelderde het aandeel van de streamingdienst met 11 procent.

In de laatste drie maanden van vorig jaar kreeg Netflix er nog 8,5 miljoen nieuwe abonnees bij. Dramaseries als The Crown en The Queen's Gambit zorgden toen voor een flinke groei van het aantal gebruikers.

Versoepelingen coronamaatregelen

Dat het aantal nieuwe abonnees dit kwartaal lager uit zou vallen, hadden analisten al wel verwacht. Omdat er wereldwijd in verschillende landen coronamaatregelen worden versoepeld, blijven mensen minder thuis. Daardoor hebben ze minder tijd om naar films en series op Netflix te kijken, zo is de gedachte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix sluit grote deal met entertainmenttak Sony

Maar dat het aantal nieuwe abonnees zo ver terug zou lopen, hadden analisten niet verwacht. Netflix lijkt de opmars van concurrerende streamingdiensten als Disney+, Amazon Prime Video en AppleTV+ flink te voelen.

Beleggers geschrokken

Voor het komende kwartaal verwachten analisten slechts één miljoen nieuwe abonnees. Dat zou volgens Amerikaanse media neerkomen op het laagste aantal nieuwe abonnees ooit voor Netflix. Beleggers zijn daar flink van geschrokken: het aandeel Netflix ging direct hard onderuit. De streamingdienst verloor zo'n 11 procent aan waarde op de beurs.

De omzet steeg in dit kwartaal nog wel, naar 7,2 miljard dollar. Toch is ook dat lager dan waar kenners op rekenden. Ondanks alle tegenvallende cijfers boekte Netflix in de afgelopen maanden nog een winst van 1,7 miljard dollar. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van vorig jaar boekte Netflix een winst van 709 miljoen dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix tast diep in de buidel voor sequels Knives Out

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore