Ga naar de inhoud
'Moord op klaarlichte dag'

President Biden over dood Floyd: 'Dit legt systematisch racisme bloot'

De Amerikaanse president Joe Biden reageert op de juryuitspraak in het proces-Floyd. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gereageerd op de juryuitspraak in de zaak-Floyd. Voormalig agent Derek Chauvin is schuldig bevonden. "Dit legt systematisch racisme bloot", zegt Biden. "De hele wereld heeft het kunnen zien."

De dood van George Floyd, op 25 mei vorig jaar in de Amerikaanse stad Minneapolis, was 'moord op klaarlichte dag'. Dat zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Hij reageert op de juryuitspraak die voormalig agent Derek Chauvin gisteren schuldig heeft bevonden van moord, doodslag en dood door schuld.

Agent
Lees ook:
Agent schuldig bevonden aan dood George Floyd

"Dit zal altijd een smet blijven op de ziel van dit land", zegt Biden. Hij laat weten dat hij contact heeft gezocht met de nabestaanden van George Floyd na de juryuitspraak en zegt 'opgelucht' te zijn.

Gigantische stap voorwaarts

"Niets kan George Floyd terugbrengen", vertelt Biden. "Maar dit kan een gigantische stap voorwaarts zijn in het streven naar gerechtigheid in Amerika."

De uitspraak van de jury is 'te zeldzaam', vindt Biden. Er was een moord van 'bijna tien minuten' voor nodig, die gefilmd werd door een jonge vrouw. Dat Chauvin schuldig is bevonden, vindt Biden dan ook heel belangrijk. "Laat dit een boodschap zijn: niemand staat boven de wet."

De president roept Amerikanen op zich te verenigen en geweld te voorkomen. "Er zijn er die de rauwe emoties van het moment willen uitbuiten, extremisten die geen interesse hebben in sociale gerechtigheid. We kunnen hen daar niet in laten slagen."

'Zucht van opluchting'

Ook vicepresident Kamala Harris heeft gereageerd op de strafzaak. "We voelen een zucht van opluchting, maar dat neemt de pijn nog niet weg", zegt Harris. "Deze uitspraak brengt ons een stap dichterbij gerechtigheid, maar er is nog veel werk aan de winkel."

Uitgelaten
Lees ook:
Uitgelaten reacties na juryuitspraak in zaak-Floyd: 'Een keerpunt in geschiedenis'

Dat zowel de Amerikaanse president als de vicepresident reageert op een uitspraak in een strafzaak, is volgens correspondent Erik Mouthaan opvallend. "Het laat zien hoeveel belang zij hechten aan deze zaak."

'Jury heeft juiste gedaan'

Voormalig president Barack Obama heeft in een reactie laten weten dat hij vindt dat 'de jury het juiste heeft gedaan'. Toch is de strijd om gerechtigheid ook wat betreft Obama nog niet voorbij: "Echte gerechtigheid vraagt om veel meer dan een enkel vonnis in één zaak."