Ex-agent beschuldigd

Jury in George Floyd-proces is tot een oordeel gekomen

20 april 2021 22:01 Aangepast: 20 april 2021 22:39
George Floyd werd 46 jaar.

De jury in het proces over de spraakmakende dood van de zwarte Amerikaan George Floyd is tot een oordeel gekomen. De juryleden zullen bepalen in hoeverre Floyds dood de ex-agent Derek Chauvin valt aan te rekenen. Het wordt naar verwachting vanavond kort na 22.30 uur (Nederlandse tijd) voorgelezen.

De juryleden hadden zich gisteren aan het eind van de laatste procesdag afgezonderd om zich te buigen over de vraag of de witte ex-agent Derek Chauvin schuldig is aan het overlijden van Floyd tijdens diens arrestatie vorig jaar in Minneapolis.

Het is nog onduidelijk of de twaalf juryleden tot een oordeel zijn gekomen bij alle drie de aanklachten tegen de 45-jarige Chauvin. Bij een veroordeling kan de ontslagen agent een celstraf van tientallen jaren krijgen.

Allerlaatste adem

De openbaar aanklager verklaarde gisteren in zijn slotpleidooi dat Floyd 'met zijn allerlaatste adem om hulp vroeg' en dat hij voor niemand een bedreiging vormde. "George Floyd smeekte totdat hij niets meer kon zeggen", zei hij tegen de jury. "Het enige dat nodig was, was een beetje compassie. Dat werd die dag niet getoond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiechef over aanhouding Floyd: 'Dit is niet hoe wij agenten trainen'

De advocaat van Chauvin kwam gisteren als laatste aan het woord en vroeg om vrijspraak. Hij omschreef zijn cliënt als een "redelijke politieagent" toen hij te maken kreeg met een "grote" man als Floyd, die niet meewerkte aan zijn arrestatie toen Chauvin als back-up ter plaatse kwam.

Meer dan 40 getuigen

Chauvin, die negentien jaar agent was, maakte geen gebruik van zijn recht om in de rechtbank een verklaring af te leggen. In de rechtbank van Minneapolis kwamen de afgelopen weken meer dan veertig getuigen aan het woord. Er werden onder meer tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de doodsoorzaak van Floyd. De aanklagers zeiden dat Chauvin te ver ging bij de aanhouding, terwijl de verdediging wees naar de hartklachten en het drugsgebruik van de arrestant. Ook werden de uitlaatgassen van een auto die bij Floyd stond erbij gehaald.

Bekijk ook: Darnella filmde fatale arrestatie George Floyd

"Ik lag er nachten van wakker", vertelt Darnella, die de dodelijk geëindigde arrestatie van George Floyd filmde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore