Opvolging Merkel

Verkiezingsstrijd Duitsland ontbrandt: kanselier Baerbock of kanselier Laschet?

20 april 2021 21:07 Aangepast: 20 april 2021 21:22
CDU-kandidaat Armin Laschet (links) en Annalena Baerbock van de Grünen. Beeld © AP / dpa

De verkiezingsstrijd in Duitsland is begonnen. Deze week hebben de christendemocraten en de Groenen de aanvoerders aangewezen die het gevecht aangaan om de opvolging van bondskanselier Angela Merkel. Correspondent Jeroen Akkermans over de kanshebbers.

De meest voor de hand liggende keus gaat tussen Armin Laschet, namens de christen-democraten, en Annalena Baerbock van de Groene Partij. Na liefst 16 jaar Merkel is Duitsland toe aan een nieuw gezicht. 

CDU'er Armin Laschet heeft er net een dagenlang gevecht gevecht op zitten waarin hij de strijd om de macht heeft gewonnen van zijn CSU-concurrent Markus Söder uit Beieren.

Schandalen teisteren CDU

Laschet (60) is minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij is van katholieke huize en woont in Aken. Zijn opdracht is het vertrouwen in de partij te herstellen. Hij wordt gezien als een teamspeler. Werk aan de winkel, want de partij wordt geteisterd door een reeks van schandalen. Meerdere CDU- en CSU-parlementariërs bijvoorbeeld hebben het aanzien geschaad door honderdduizenden euro's aan commissie op te strijken voor de levering van mondkapjes. Het is een legale vorm van zelfverrijking. Pijnlijk voor een partij die zo graag voor fatsoenlijk doorgaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is dit de opvolger van Merkel? Laschet (60) wordt kandidaat-bondskanselier

Ook Laschet ligt onder vuur in de coronacrisis. Eén van de mondkapjesproducenten bleek een zakenpartner van zijn zoon te zijn. Laschet weet zich niet goed raad in de coronacrisis. Hij is zelfs door partijgenoot Merkel op de vingers getikt voor zijn zigzagbeleid. Aanvankelijk zag hij de ernst van de pandemie te laat in en later sloeg hij de plank mis door voor een overbruggende lockdown te pleiten tot de meeste mensen ingeënt zouden zijn. Daar zat niemand op te wachten. Zijn deelstaat heeft het zwaar te verduren in de coronacrisis en dat wordt met name Laschet aangerekend.

Brave vechtersbaas

Desondanks vindt het CDU-partijbestuur dat Laschet toch de aangewezen man is om CDU-CSU naar de landelijke verkiezingen te leiden. Hij zou niet bang zijn om het gesprek aan te gaan met tegenstanders en juist op zijn sterkst zijn als hij met zijn rug tegen de muur staat. Een 'brave vechtersbaas', die de kunst verstaat om op het juiste moment mensen om zich heen te verzamelen en verkiezingen te winnen. Hij wist in 2017 een verloren gewaande strijd tegen de populaire SPD in Noordrijn-Westfalen te winnen, onlangs versloeg hij twee uitdagers op het nippertje in de strijd om het CDU-voorzitterschap en deze week, ten slotte, wist hij het moddergevecht tegen de veel populairdere minister-president Markus Söder uit Beieren te winnen.

Knap, maar de rekening van de kiezer ligt meteen op de mat. CDU-CSU is gekelderd in de peilingen. De Groenen profiteren dankbaar. In deze turbulente week hebben de twee grootste partijen van Duitsland stuivertje gewisseld. De Groenen gaan nu aan kop met 28 procent, gevolgd door CDU met 21 procent, een verlies van liefst 7 procent. De Groenen worden beloond voor een relatieve rust en professionaliteit die bij de christen-democraten ver te zoeken is. De peiling is voor de christen-democraten een afgang van jewelste. Werk aan de winkel voor Laschet.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Voor de Groenen is dit een historisch hoge stand. Ja, het gaat ze voor de wind. De voormalige protestpartij ruikt al een tijdje aan de macht in Duitsland. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Groenen deze week daarom ook maar meteen een kanselierskandidaat aangesteld. Aan ambities ontbreekt het niet bij Annalena Baerbock, hoewel ze relatief jong is, 40 jaar, en onervaren. De parlementariër heeft nog nooit een ministerspost in één van de deelstaten bekleed. Het weerhoudt haar er niet van om te azen op de hoogste post van het land.

Dossiervreter

Ze wordt bij vriend en vijand geprezen als een dossiervreter, idealistisch maar ook realistisch. Ze wil af van de fossiele brandstof in de tank en minder vlees op het bord, maar staat niet bekend als dogmatisch: "Wij gaan niemand het vleeseten verbieden." De meer gematigde koers werpt vruchten af.

Bekijk ook: Emotionele Merkel doet oproep aan bevolking

De scheidende bondskanselier Angela Merkel wordt in én buiten Duitsland geprezen om haar aanpak van de coronacrisis.

Baerbock en Laschet staan allebei bekend als politici die Europa een warm hart toedragen. Maar bij Rusland ligt de grens voor Baerbock. Ze is een tegenstander van de directe gaspijpleiding tussen Duitsland en Rusland. Laschet is juist een voorstander van het omstreden bouwproject met de Russen. Hij steunt betere betrekkingen met Rusland en stelt zich zelfs verzoenend op in de richting van president Poetin. Voor de Groenen is dit onverenigbaar met de slechte mensenrechtensituatie in Rusland.

Spel wordt hard gespeeld

Het spel zal tijdens de campagne hard gespeeld worden tussen de twee sterkste partijen van Duitsland. Maar de rivalen weten dat ze na de verkiezingen weleens tot elkaar veroordeeld kunnen zijn. Een coalitie tussen de Groenen en de christen-democraten wordt niet uitgesloten. Samen in de bondsregering: het zou de eerste keer in de geschiedenis zijn.

Met nog vijf maanden te gaan neemt Baerbock de leiding in de strijd om het kanselierschap. En dat is alvast een daverende verrassing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore