Ga naar de inhoud
Groepsimmuniteit in zicht

Leven in Israël in rap tempo terug naar normaal: 'Kunnen wij alleen van dromen'

Mensen begroeten elkaar zonder mondkapjes op de boulevard van het strand in Tel Aviv. Beeld © Getty

In Israël zijn de scholen dankzij het vaccinatietempo na ruim een jaar weer volledig geopend. Ook geldt niet langer de verplichting om buiten een mondkapje te dragen. Zelfs de aandacht voor het virus in de media neemt af. "Het lijkt of corona alweer naar de achtergrond is verdwenen", zegt correspondent Olaf Koens.

De Israëlische samenleving gaat steeds verder open. Dat begon in februari met het heropenen van winkels en sportscholen. Op 7 maart gingen ook de restaurants, hotels en cafés weer open, al was dat alleen voor gasten met een bewijs van vaccinatie.

Sinds deze week mogen ook alle kinderen weer 'gewoon' naar school en hoeven zij niet langer in kleinere klasjes worden onderverdeeld. Mondkapjes hoeven in Israël buiten voortaan alleen nog gedragen te worden bij grootschalige bijeenkomsten, en binnen in publieke ruimtes.

Business as usual

Kortom: het leven in het land keert in rap tempo terug naar dat van voor de corona-uitbraak. "Dat alle klassen nu open zijn is bijzonder", vertelt Koens. "Een vriend uit Israël belde me en vertelde mij dat hij de avond ervoor iets te lang was uitgegaan en dat hij nu last had van een lichte kater. Zelfs dat is jaloersmakend."

Bijkomend effect: het gaat ook steeds minder over corona in het land. Koens: "Als je kijkt naar de krantenkoppen, gaat het weer als vanouds over de politieke trucjes van president Netanyahu, rellen in Jaffa en de oude stad van Jeruzalem, de spanningen met Iran en Amerikaanse politiek. Toch wel business as usual. Het lijkt wel of corona alweer naar de achtergrond is verdwenen in de media."

Prikken, prikken, prikken

Dat alles heeft een duidelijke oorzaak: het vaccinatieprogramma van Israël loopt als een trein. Inmiddels heeft 60 procent van de bevolking de eerste prik van het Pfizer-vaccin gehad en is 55 procent al volledig gevaccineerd. Bij elkaar opgeteld zijn dat ruim 10,3 miljoen gezette prikken.

Ter vergelijking: in Nederland – waar het vaccineren na een stroeve start langzaam op gang komt – staat de teller met (naar schatting) 4,5 miljoen prikken nog niet eens op de helft daarvan. Bovendien wonen in Israël een stuk minder mensen (zo'n 9,3 miljoen) dan in Nederland (17,1 miljoen).

Nauwelijks nog slachtoffers

Het indrukwekkende vaccinatietempo in Israël levert snel dalende cijfers op. Van de ruim 52.000 Israëliërs die gisteren werden getest, was nog slechts 0,3 procent positief. Het aantal nieuwe infecties per dag is zo gedaald van het dieptepunt van 8.450 halverwege januari naar nu zo'n 160.

Ook het aantal sterfgevallen is gekelderd en is inmiddels op een hand te tellen. In heel het land liggen nog 112 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis door het coronavirus: het laagste aantal sinds het begin van de coronacrisis.

De eerste ziekenhuizen hebben hun speciale Covid 19-afdelingen gesloten omdat er simpelweg geen patiënten meer zijn. Koens: "Ze zijn op een punt waar wij alleen van kunnen dromen."

Voorzichtig blijven

Al zijn er nog wel degelijk zorgen over het coronavirus in Israël, zegt Koens. "Zo was er onlangs een uitbraak in een verzorgingstehuis in de stad Asjkelon waarbij zestien bejaarden besmet bleken. Al raakte niemand ernstig ziek omdat de meeste mensen gevaccineerd waren."

Hierdoor beseffen de Israëliërs dat ze voorzichtig moeten blijven. Koens: "Men is toch wel bang voor nieuwe varianten van het coronavirus die opduiken en mogelijk toch gevaarlijk zijn voor mensen die gevaccineerd zijn. Ook is er pas sprake van groepsimmuniteit als 75 procent van de bevolking is gevaccineerd. Daar zijn ze dus nog niet, maar ze zijn wel hard op weg."