Gaf vorm aan vicepresidentschap

Voormalig Amerikaanse vicepresident Walter Mondale (93) overleden

20 april 2021 05:32 Aangepast: 20 april 2021 05:36
Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Walter Mondale. Beeld © ANP

De voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Walter Mondale, is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Mondale was van 1977 tot 1981 vicepresident onder de Democraat Jimmy Carter en gaf vorm aan de rol.

Mondale was tijdens zijn werkzame leven ook senator voor de staat Minnesota en hij werkte als ambassadeur in Japan. Maar hij werd vooral bekend door zijn werk als vicepresident. Hij wilde betrokken zijn bij de besluitvorming en dat lukte hem ook.

'Dankbaar'

"Iedere vicepresident die hem opvolgde moet hem daar dankbaar voor zijn", schrijft Ronald Klain, de stafchef van president Joe Biden, op Twitter:

Mondale deed in 1984 zelf mee aan de presidentsverkiezingen, maar werd toen verslagen door zittend president Ronald Reagan. Mondale behaalde slechts 13 kiesmannen, tegenover 525 voor Reagan.

Niet vaak was het verschil tussen twee kandidaten zo groot. Mondale wist alleen in zijn thuisstaat Minnesota en in Washington D.C. te winnen.

Vrouw als running mate

Zijn running mate, Geraldine Ferraro, was destijds de eerste vrouw die werd genomineerd als kandidaat voor het vicepresidentschap.

Condoleances stromen binnen, onder meer van voormalig president Barack Obama. Hij benadrukt hoe belangrijk het was dat Mondale een vrouw koos als kandidaat voor het vicepresidentschap:

De Democraat had zondag nog gebeld met de Amerikaanse president Joe Biden en oud-presidenten Carter en Bill Clinton. Ook liet hij een afscheidsbrief naar honderden van zijn oud-medewerkers versturen.

Oudste nog levende voormalig vicepresident

Mondale was sinds de dood van George H.W. Bush in 2018 de oudste nog levende voormalig vicepresident. Carter (96) is op zijn beurt de oudste nog levende voormalig president van de VS.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore