Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Elon Musk: Tesla die in Texas tegen boom botste was niet zelfrijdend

Elon Musk Beeld © ANP / RTL Boulevard

De Tesla die dit weekend in Texas tegen een boom botste, was niet zelfrijdend. Dat schrijft Tesla-topman Elon Musk op Twitter. Bij het ongeval kwamen twee inzittenden om het leven. De politie meldde 'met 99,9 procent zekerheid' dat er niemand achter het stuur zat.

Volgens de data die Tesla heeft in kunnen zien, had het voertuig de automatische piloot niet ingeschakeld, schrijft Elon Musk op Twitter. De auto was dus níet zelfrijdend op het moment van het ongeval. Elon Musk meldt daarnaast dat voor de auto de optie voor volledig zelfstandig rijden níet was aangeschaft.

Wegbelijning

Ook is er volgens Musk wegbelijning nodig om de automatische piloot in te schakelen. Op de plek waar het ongeluk gebeurde was geen wegbelijning. De automatische piloot kan dus onmogelijk aan hebben gestaan, zegt Musk.

Zo hoopt de Tesla-topman de beschuldigingen van de hand te doen die de afgelopen dagen aan het adres van het bedrijf werden gedaan.

Die beschuldigen kwamen nadat er dit weekend ten noorden van de Amerikaanse stad Houston een ongeluk gebeurde met een Tesla model S (2019). Die auto reed er met grote snelheid tegen een boom en vloog vervolgens in brand.

Onderzoek loopt nog

De politie onderzoekt nog altijd of de Tesla op het moment van het ongeluk zelfrijdend was. Tesla wijst gebruikers van dat het zelfrijdende systeem erop dat de bestuurder voortdurend de handen aan het stuur moet hebben en altijd klaar moet zijn om de controle over te nemen.

Zelfrijdende
Lees ook:
Zelfrijdende Tesla met 'niemand achter stuur' tegen boom in VS: twee doden