'Verbinder in de partij'

Is dit de opvolger van Merkel? Laschet (60) wordt kandidaat-bondskanselier

20 april 2021 02:11 Aangepast: 20 april 2021 06:05
Armin Laschet is gisteren verkozen als kandidaat-bondskanselier. Beeld © ANP

Het bestuur van de Duitse politiek partij CDU heeft gisteravond gekozen voor Armin Laschet (60) als kandidaat-bondskanselier. Hij wordt de opvolger van Angela Merkel, die dit najaar na liefst zestien jaar afzwaait. De verkiezingen vinden in Duitsland in september plaats.

Een machtsstrijd tussen Armin Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen, en zijn rivaal, de Beierse premier Markus Söder, liep afgelopen week hoog op. "De eenheid is aan flarden geschoten", schreef correspondent Jeroen Akkermans daar gisteren in zijn column al over.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verbinder' Laschet nieuwe leider van CDU

Het partijbestuur van de CDU vergaderde gisteren urenlang over de vastgelopen machtsstrijd bij de christendemocraten. Uiteindelijk koos 77,5 procent van de bestuursleden voor Laschet. 22,5 procent koos voor Söder.

Uitslag accepteren

Söder zei eerder dat hij vond dat hij 'meer kans zou maken' bij de verkiezingen. Hij gaf wel aan dat hij de beslissing van het CDU-bestuur zou accepteren, ook als Laschet er met de winst vandoor zou gaan. Eerder dit jaar werd Laschet al gekozen tot nieuwe voorzitter van de regeringspartij.

Laschet wordt de opvolger van Angela Merkel. "Hij is een verbinder die doorgaat op de lijn die Merkel heeft ingezet", zegt Akkermans. "Laschet is goed bekend met Nederland als minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland. De afgelopen periode heeft hij veel contact gehad met Nederland, met name tijdens de corona-pandemie."

Wat weten we over Laschet?

De 60-jarige Armin Laschet uit Aken was eerder leraar. Hij boekte zijn belangrijkste politieke overwinning in 2017. Het CDU won dankzij hem knap het felbegeerde premierschap van Noordrijn-Westfalen. Laschet is als Merkelianer een man van het midden. Hij kan de deur openen naar een coalitie tussen het CDU en de Groenen.

De politicus liet steken vallen tijdens de aanpak van de coronacrisis. Hij zou te laks hebben opgetreden en de maatregelen veel te snel hebben willen versoepelen. Nog erger is dat hij van vriendjespolitiek wordt beschuldigd, omdat zijn zoon een lucratieve opdracht in de wacht sleepte om een grote partij mondkapjes te fabriceren. Volgens Laschet wilde zijn zoon alleen maar helpen in tijden van grote tekorten aan mondkapjes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore