Unicum

Helikopter maakt historische eerste vlucht op Mars

19 april 2021 09:32 Aangepast: 19 april 2021 16:47
De Ingenuity op Mars Beeld © NASA

Na wat vertraging was het vandaag zo ver: helikopter Ingenuity heeft de eerste vlucht op Mars ooit gemaakt.

Een onbemande Amerikaanse helikopter is opgestegen op Mars. De Ingenuity (Vindingrijkheid) maakt daarmee geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht op een andere planeet te maken. De historische gebeurtenis was te volgen via een livestream van NASA.

De helikopter heeft de naam Ingenuity gekregen, wat vindingrijkheid betekent. Al is helikopter misschien een groot woord, zei wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack eerder tegen RTL Nieuws. "Het is een heel klein ding, een aluminium doosje met pootjes, wieken en een zonnepaneeltje. Het lijkt meer op een drone. Maar er zit heel veel bijzondere techniek in." Het apparaat is een halve meter hoog en weegt ongeveer 2 kilo.

De Ingenuity zou negen dagen geleden zijn eerste vlucht maken, maar die werd uitgesteld omdat er technische problemen waren.

Technisch probleem

De eerste vlucht stond eigenlijk eerder in april op de planning, maar moest worden uitgesteld vanwege de ontdekking van een technisch probleem bij een laatste test. De vluchtleiding moest op afstand nieuwe software aan boord installeren, nadat die eerst op aarde was getest.

De Ingenuity is bijna 1 meter hoog en weegt ongeveer 2 kilo. Eind juli werd hij gelanceerd, als bagage in het laadruim van het Marskarretje Perseverance. Samen maakten ze de oversteek van 480 miljoen kilometer naar Mars en half februari landden ze daar, in een krater met de naam Jezero.

30 kilometer hoogte

De lage luchtdruk op het oppervlak van Mars is te vergelijken met de druk op 30 kilometer hoogte op aarde. Zo hoog kunnen aardse helikopters niet vliegen. Ook de batterijen opladen is moeilijk, Mars krijgt overdag ongeveer de helft van de zonne-energie op aarde. 's Nachts worden de onderdelen aan boord blootgesteld aan temperaturen tot 90 graden onder nul.

Als de technologie op Mars blijkt te werken, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen.

Bekijk ook: Zo klinkt het op Mars: 'Dit is echt heel bijzonder'

Half februari landde de Perseverance, met aan boord de Ingenuity, op Mars. Door opnames die daarvan werden gemaakt, konden we een paar dagen later horen hoe het op Mars klinkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore