Volledig uitgebrand

Zelfrijdende Tesla met 'niemand achter stuur' tegen boom in VS: twee doden

19 april 2021 02:43 Aangepast: 20 april 2021 09:02
Ter illustratie. Beeld © ANP

In de Amerikaanse staat Texas zijn dit weekend twee mensen om het leven gekomen nadat een zelfrijdende Tesla tegen een boom reed. De auto brandde volledig uit. De politie doet nog onderzoek, maar kan al 'met 99,9 procent zekerheid' zeggen dat er niemand achter het stuur zat.

Het ongeluk gebeurde ten noorden van de Amerikaanse stad Houston. Een Tesla model S (2019) reed er met grote snelheid tegen een boom, net na een flauwe bocht. De auto vloog vervolgens in brand.

Twee inzittenden

Agenten ter plaatse constateerden dat er twee personen in de auto zaten. Eén zat in de passagiersstoel, de ander op de achterbank. "Er zat niemand achter het stuur", zegt politiewoordvoerder Cinthya Umanzor.

Het kostte de brandweer vier uur en ruim 120.000 liter water om het vuur te blussen. Volgens lokale media namen de hulpverleners zelfs contact op met Tesla, toen ze het vuur onmogelijk onder controle kregen. Er zijn al langer zorgen over de brandveiligheid van elektrische voertuigen.

Zelfrijdende auto's

De politie onderzoekt nog of de Tesla op het moment van het ongeluk 'zelfrijdend' was. Tesla wijst gebruikers van dat het zelfrijdende systeem erop dat de bestuurder voortdurend de handen aan het stuur moet hebben en altijd klaar moet zijn om de controle over te nemen.

De functie wordt sinds vorige maand door Amerikaanse autoriteiten onderzocht, omdat er naar aanleiding van tientallen ongelukken zorgen zijn over de veiligheid. Tesla heeft nog niet gereageerd op het ongeluk in Texas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zelfrijdende auto remt plots door teken op reclamescherm'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore