Spanningen bij Oekraïne

Britse media: Groot-Brittannië met twee oorlogsschepen naar Zwarte Zee

18 april 2021 10:56 Aangepast: 18 april 2021 11:38
Een torpedojager van de Verenigde Staten. Beeld © EPA

Groot-Brittannië zal volgende maand twee oorlogsschepen naar de Zwarte Zee sturen nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne oplopen.

Dat meldt de Sunday Times op basis van hoge marine-functionarissen die niet bij naam worden genoemd. Volgens de krant zal een torpedobootjager bewapend met luchtafweerraketten vanuit de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee gaan, samen met een anti-onderzeeër fregat.

Vliegtuigen ondersteunen de schepen

F-35B gevechtsvliegtuigen, die verticaal kunnen opstijgen en landen, en helikopters voor het jagen op onderzeeërs van vliegdekschip HMS Queen Elizabeth staan klaar om de twee schepen in de Zwarte Zee te ondersteunen als er een dreiging is van Russische troepen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden Russische militairen aan de grens van Oekraïne: wat doen zij daar?

Het Britse vliegdekschip zou eigenlijk in de Middellandse Zee moeten blijven vanwege een internationaal verdrag dat vervoerders verbiedt de Zwarte Zee binnen te komen, schrijft de Times.

Russische mobilisatie

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen op, mede door de opbouw van grote concentraties Russische troepen aan de Oekraïense grens en op de Krim. De Russische mobilisatie vindt plaats tegen de achtergrond van oplaaiend geweld tussen het Oekraïense regeringsleger en de door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Westen bezorgd over oplopende spanning tussen Oekraïne en Rusland

Het Russische persbureau Interfax meldde zaterdag dat Rusland vijftien oorlogsschepen voor oefeningen naar de Zwarte Zee heeft gestuurd. Het is niet bekend hoe lang de oefeningen gaan duren.

Meerdere wateren afgesloten

Het Russische ministerie van Defensie had vrijdag al gewaarschuwd dat meerdere wateren bij het schiereiland Krim, dat onderdeel was van Oekraïne maar in 2014 door Rusland werd geannexeerd, vanwege de oefeningen maandenlang afgesloten zouden worden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore