Sobere ceremonie

Klein gezelschap bewijst laatste eer aan Britse prins Philip

17 april 2021 18:00 Aangepast: 17 april 2021 20:45
Prins Charles achter de kist van zijn vader. Beeld © AFP

In een klein gezelschap van ongeveer dertig mensen is vanmiddag vanaf 16.00 uur (Nederlandse tijd) de laatste eer bewezen aan prins Philip. Tijdens de uitvaartplechtigheid werd hij geroemd om zijn 'vriendelijkheid, humor en menselijkheid'.

De uitvaart van de 99-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth duurde ongeveer 50 minuten en verliep met weinig poespas, zoals hij dat zelf wilde. In St. George's Chapel op Windsor Castle, ten westen van Londen, is de prins daarna bijgezet in de koninklijke grafkelder.

Vanwege corona werd de ceremonie slechts door een klein groepje mensen bijgewoond en vond ze volledig achter de muren van het kasteel plaats. Ook werd het publiek dringend verzocht om weg te blijven. In deze video is te zien hoe de uitvaart verliep: 

Philip is bijgezet op een tijdelijke locatie, want na het overlijden van koningin Elizabeth wordt hij, samen met haar, bijgezet in de kleine King George VI Memorial Chapel bij Windsor Castle. Daar liggen de ouders en de zus van Elizabeth ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prins Philip (99) overleden: grapjas in stijf koningshuis

William en Harry

Prins William en prins Harry, twee kleinzonen van koningin Elizabeth en prins Philip, verlieten zaterdagmiddag samen de St. George's Chapel na de uitvaart. De broers liepen met Williams vrouw Catherine pratend de kapel uit. Dat was opvallend, want het was de eerste keer sinds een jaar dat William en Harry elkaar weer zagen. De relatie tussen de broers is al langere tijd niet goed en ook tijdens de uitvaart zaten ze niet naast elkaar. 

In een interview met Oprah Winfrey vertelden Harry en zijn vrouw Meghan dat zij zich niet gesteund voelden door broer William. Meghan ontbrak bij de uitvaart. Zij en Harry verklaarden dat haar arts haar heeft afgeraden om te vliegen, omdat ze hoogzwanger is.

Het Britse koningshuis deelde vanochtend deze foto uit 2003 van prins Philip en zijn echtgenote op Twitter. Het Britse koningshuis deelde vanochtend deze foto uit 2003 van prins Philip en zijn echtgenote op Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore