Shock om bodycambeelden

Protest tegen politiegeweld Chicago na dood Adam (13)

17 april 2021 09:48 Aangepast: 17 april 2021 09:51
Beeld © AP

In de Amerikaanse stad Chicago zijn honderden mensen de straat op gegaan uit protest over de dood van een 13-jarige jongen. Die werd twee weken geleden doodgeschoten door de politie. De beelden werden eergisteren vrijgegeven.

Op de bodycambeelden van de agent is te zien hoe hij de 13-jarige jongen, Adam Toledo, volgt. De agent beveelt hem te stoppen en zijn handen te laten zien. Dan schiet hij hem neer, net op het moment dat de tiener is gestopt en zijn handen in de lucht heeft gestoken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beelden vrijgegeven: politie VS schoot jongen (13) dood die handen omhoog deed

Volgens de politie was de jongen gewapend, maar dat valt uit de beelden niet op te maken. Bekijk de bodycambeelden hieronder. Let op: het zijn schokkende beelden.

Demonstranten zien het incident als het zoveelste voorbeeld van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De betrokken agent draait nu kantoordiensten, terwijl het onderzoek naar het incident loopt.

De politie van Chicago laat weten de situatie in de stad goed in de gaten te houden. Uit voorzorg zijn vrije dagen van agenten ingetrokken, zodat er meer mensen beschikbaar zijn.

Ramen dichtgetimmerd

Bedrijven hebben uit angst voor rellen hun ramen dichtgetimmerd. Na de dood van George Floyd in 2020 werd Chicago zwaar getroffen door rellen en plunderaars. Vooralsnog blijven de protesten in de stad vreedzaam, op een groep demonstranten na die tijdelijk het verkeer blokkeerde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesten in VS na fatale arrestatie zwarte man Daunte Wright

Burgemeester Lori Lightfoot van Chicago noemde de beelden 'ondraaglijk' en riep ze de inwoners op kalm te blijven in een tijd waarin de spanningen rond politiegeweld al hoog oplopen in het land.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore