Jongere broer Fidel Castro

Einde van een tijdperk in Cuba: Raúl Castro definitief weg

16 april 2021 21:53 Aangepast: 16 april 2021 21:55
Raúl Castro bij een partijcongres van de Communistische Partij. Beeld © AFP

Raúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. Dat betekent dat het land voor het eerst sinds meer dan 60 jaar niet meer geleid zal worden door een Castro. Hiervoor werd het land geleid door zijn oudere broer, Fidel Castro.

Er werd al verwacht dat Castro zijn aftreden zou aankondigen op het partijcongres dat deze dagen wordt gehouden. Volgens de 89-jarige Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Tijdens zijn speech gaf hij aan dat hij tot zijn dood klaarstaat 'om het vaderland, de revolutie en het socialisme' te verdedigen.

Formele macht

Waarschijnlijk zal de 60-jarige Míguel Diaz-Canel het van hem overnemen. Diaz-Canel nam in 2018 ook al het stokje van hem over als president van het land. Castro was al sinds 2018 geen president meer van Cuba, maar had wel de formele macht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cuba nadert einde tijdperk-Castro: nieuwe revolutie op komst?

Met het aftreden van Raúl als partijleider is er voor het eerst sinds 1959 geen Castro meer formeel aan de macht in Cuba. Na zestig jaar komen er dus andere machthebbers, maar volgens Latijns-Amerikajournalist Edwin Koopman zal er politiek weinig veranderen. 

''De Communistische Partij is de enige toegestane politieke partij in Cuba en heeft alle macht. Het doel van het nieuwe regime zal zijn om aan de macht te blijven", zei Koopman eerder tegen RTL Nieuws. 

Geen vrijheid van meningsuiting

In Cuba bestaat, door het decennialange regime van de gebroeders Castro, geen vrijheid van meningsuiting. Er is geen vrije pers en dus ook maar één politieke partij toegestaan, en er mag bijvoorbeeld ook niet vrij worden gehandeld op de (internationale) markt. 

Volgens Koopman zal dat in ieder geval op korte termijn zo blijven: ''Het regime heeft er geen belang bij om deze dingen te veranderen, dat is bezig met overleven in termen van macht.''

Raúl (links) en Fidel Castro in 1978. Raúl (links) en Fidel Castro in 1978.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore