'Het past bij hem'

Geen staatsbegrafenis: zo ziet het kleinschalige afscheid van prins Philip eruit

17 april 2021 07:30 Aangepast: 17 april 2021 07:35
Een vrouw zit naast het portret van Philip in Windsor. Beeld © ANP

Geen staatsbegrafenis en vooral niet te veel 'gedoe'. Dat waren de wensen van prins Philip rondom zijn uitvaart. Die vindt vandaag plaats, en er zijn al enkele bijzondere details over bekend.

Philip, die vorige week op 99-jarige leeftijd overleed, was zelf nauw betrokken in het regelen van zijn uitvaart. ''Het wordt heel anders vergeleken met alle ceremoniële begrafenissen die we tot nu toe gezien hebben bij leden van het Britse koningshuis'', vertelt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. 

Niet alleen omdat hij het zelf graag klein wilde houden, maar ook vanwege het coronavirus wordt zijn begrafenis een stuk ingetogener dan we gewend zijn van de royals. Zo mogen er in totaal maar dertig mensen bij de ceremonie in st George's Chapel aanwezig zijn. Naar verwachting zal iedereen een mondkapje dragen. En koningin Elizabeth zal alleen moeten zitten.

''Het wordt een sobere begrafenis, maar ik denk dat zijn familie daar vrede mee heeft'', zegt Saenen. ''Het past bij hem. Ze kunnen hem nu in een kleine kring herdenken.''

Normaal gesproken zou er een grote militaire stoet dwars door de straten van Londen trekken. Maar vanwege angst dat er te veel mensen op af zouden komen, is daar een streep door gezet. Toch werd er de afgelopen dagen al flink geoefend door militairen, voor wanneer de kist van Philip naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht. Publiek mag er niet komen, maar meer dan 700 Britse strijdkrachten zullen langs de route staan waar de processie langs komt. 

Land Rover als lijkwagen

Het lichaam van Philip ligt nu nog in een privékapel op Windsor Castle. Om 15:40 uur Nederlandse tijd wordt de kist in een speciale Land Rover gelegd, die Philip zelf ooit heeft ontworpen. ''Dat is een opvallende keuze'', zegt Saenen. ''Het is gebruikelijk voor royals om op een affuit - het onderste deel van een kanon - naar hun laatste rustplaats worden gebracht. Dat is nu dus niet het geval. Het laat zien dat Philip zijn eigen stempel op zijn begrafenis wilde drukken.''

Tijdens de tien minuten durende rit naar st George Chapel zullen Philip's kinderen – prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward direct achter de Land Rover lopen. Daarachter volgen zijn kleinkinderen prins William en prins Harry. Laatstgenoemde is speciaal vanuit de Verenigde Staten overgevlogen om zijn opa's begrafenis te kunnen bijwonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de sobere gastenlijst van de uitvaart van prins Philip

Maar Harry en William zullen niet zij aan zij lopen. Dat zou een besluit van koningin Elizabeth zijn geweest. De relatie tussen de twee broers is gespannen sinds Harry besloot afstand te doen van zijn koninklijke taken en met zijn vrouw en zoon naar Californië verhuisde. Zijn vrouw Meghan zou vanwege het advies van haar arts om niet zwanger te reizen, met hun zoontje Archie in Amerika blijven.

Volgens Saenen zullen de Britten goed in de gaten houden hoe de broers vanmiddag op elkaar reageren. ''Gaan ze naar elkaar kijken, zullen ze elkaar begroeten? Elk klein teken tussen de twee zal opgemerkt worden. Maar naar verwachting zullen ze daar zo min mogelijk blijk aan geven. Ze zullen zich afstandelijk maar broederlijk gedragen.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prins Harry en Meghan zeggen Britse koningshuis definitief vaarwel

De Britten hopen dat deze gelegenheid de eerste stap richting een verzoening tussen de twee zal zijn. ''Het volk heeft ze als het ware geadopteerd toen ze hun moeder, prinses Diana, verloren. Ze hebben altijd met Harry en William meegeleefd. Dat ze uit elkaar zijn gegroeid, vinden de mensen pijnlijk.''

Geen militaire uniforms

Nog een opvallend detail: niemand van de koninklijke familie zal een militair uniform dragen. Ook dat zou een besluit zijn geweest van de koningin, om niemand in verlegenheid te brengen. Prins Andrew moest zijn functies neerleggen nadat hij onder vuur kwam te liggen vanwege zijn banden met Jeffrey Epstein. En ook prins Harry moest zijn militaire titels inleveren toen hij uit de koninklijke familie stapte. Om ophef te voorkomen is daarom gekozen om iedereen een zwart pak te laten dragen. 

Livestream

Het afscheid wordt wereldwijd op televisie uitgezonden. Om 16:00 uur Nederlandse tijd begint de ceremonie. Voorafgaand wordt er in het hele Verenigd Koninkrijk een minuut stilte gehouden. De uitvaart is ook live te volgen op onze website.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Philip rots in de branding voor de Queen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore