'Om ego te strelen'

Gevangenisstraf voor Spaanse brandweerman die brand zelf aanstak

16 april 2021 19:18
Archieffoto

Een voormalig vrijwilliger van de brandweer in Spanje moet voor drieënhalf jaar de gevangenis in omdat hij in 2019 een bosbrand aanstak. Dit deed hij om later de held uit te kunnen hangen tijdens het blussen.

De brand verwoestte in februari 2019 zeker 144 hectare grond in het noorden van Spanje. De schuldige, Luis Trueba, claimde zelf 'uit instinct' snel ter plaatse te zijn gekomen. Maar aanklagers zeiden dat hij het land in brand had gestoken om 'zijn ego te strelen' en 'een leidende rol' te kunnen spelen in het blussen van het vuur.

Verdacht gedrag

Zo zou hij volgens een collega met wie hij destijds patrouilleerde, vlak voor de brand al verdacht gedrag hebben vertoond. De collega vertelde de rechter dat Trueba naar het land had gekeken en gezegd: "Het is zo droog, iemand zou er een lucifer bij moeten houden." En na het blussen zou hij een jerrycan benzine uit zijn voertuig hebben gehaald en geprobeerd hebben die te verstoppen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

80-jarige vrouw aangehouden voor brandstichting, twee gewonden

Volgens een andere collega hield Trueba van vuur en reageerde hij als een 'junkie die net drugs had gescoord' als hij op een brand stuitte. GPS-signalen hebben aangetoond aan dat hij op de dag van de brand al eerder in zijn eigen voertuig al ter plaatse was geweest. ''Met behulp van benzine heeft hij op zeker zeven verschillende punten brandgesticht over een afstand van 65 meter, zodat het vuur zich snel kon verspreiden'', was het eindoordeel van de rechter.

Fikse boete

Naast de gevangenisstraf moet de voormalig brandweerman ook een boete van 3.600 euro en schadevergoeding van 158.000 euro betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore