Corona grijpt om zich heen

Ziekenhuizen India overvol: soms twee patiënten per bed

16 april 2021 19:37 Aangepast: 16 april 2021 20:10
Sommige ziekenhuizen in India zijn overvol. Beeld © Reuters

De afgelopen maand is het aantal coronabesmettingen in India verdubbeld naar 200.000 besmettingen per dag. Er waren massale verkiezingsbijeenkomsten en evenementen waarbij miljoenen hindoes een duik namen in een heilige rivier. Nu gaan delen van India toch weer in lockdown.

Twee patiënten die één ziekenhuisbed moeten delen. En coronadoden die in een ziekenhuis op de grond liggen. Het is niet overal zo erg, maar India heeft inmiddels wel Brazilië ingehaald met het aantal coronabesmettingen. Alleen in de VS kregen meer mensen het virus.

Het komt allemaal door een extreme tweede golf. De coronagrafiek van India gaat bijna verticaal omhoog:

"Mensen zijn minder angstig geworden", zegt correspondent Eva Oude Elferink. "Er is een bepaalde gemakzucht in geslopen. Vooral omdat de coronacijfers zo sterk waren gedaald. Ook het verhaal vanuit de regering was: India heeft het virus overwonnen."

Superspreaders

Daarom zat alles weer vol: bars, clubs, feesten, grote bruiloften. De overheid liet de regionale verkiezingen deze maand 'gewoon' doorgaan, inclusief massale bijeenkomsten en propvolle stembureaus. Als klap op de vuurpijl namen miljoenen hindoes de afgelopen weken een duik in de Ganges, een heilige rivier.

De massale duik in de Ganges-rivier ging niet met anderhalve meter afstand of mondkapjes. De massale duik in de Ganges-rivier ging niet met anderhalve meter afstand of mondkapjes.

Nu is het virus weer terug. En sterker dan ooit, met nieuwe mutaties. Niet alleen de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant, maar ook een 'dubbele mutatie' die specifiek in India is aangetroffen. Die nieuwe variant is ook veel besmettelijker.

Lockdown heel ingrijpend

De regering neemt nu maatregelen in de regio's die zwaar zijn getroffen. Zo gaat Delhi, waar Oude Elferink woont, in weekendlockdown. "In principe moet iedereen het hele weekend binnenblijven. Doordeweeks is er een avondklok van tien tot vijf. Restaurants, theaters en winkelcentra zijn dicht."

Een lockdown is voor grote groepen Indiërs erg ingrijpend. Velen werken in de informele sector en hebben geen sociaal vangnet. De lockdown van vorig jaar werd bovendien zo abrupt aangekondigd dat arbeidsmigranten massaal – dicht op elkaar in het openbaar vervoer – teruggingen naar de regio waar ze vandaan komen. Bovendien heeft lang niet iedereen de luxe om thuis te blijven.

Eva Oude Elferink sprak met één van de Indiërs die, met gevaar voor eigen leven, moesten doorwerken:

Of de lockdowns nu meer worden geaccepteerd? "Er is een dubbel gevoel," zegt Oude Elferink. "Aan de ene kant heeft iedereen gezien wat er vorig jaar is gebeurd. Tegelijkertijd zijn de cijfers in steden als Delhi en Mumbai erg hard aan het stijgen. Ziekenhuizen waarschuwen ook dat ze het niet meer aan kunnen."

Financiële steun

Noodgedwongen kiest een aantal lokale besturen nu toch weer voor een lockdown. Al proberen de overheden wel de impact te beperken. Oude Elferink: "De lockdowns zijn nu veel beter aangekondigd dan vorige keer, daarom konden mensen zich erop voorbereiden. En in Mumbai heeft de overheid ditmaal meteen beloofd dat er financiële steun komt. Maar als dit lang duurt, zal het de armste mensen weer hard gaan raken."

Een ander probleem is het lage priktempo. In absolute aantallen heeft India veel prikken gezet: 117 miljoen. Toch betekent dit dat pas 7 procent van de Indiërs een prik heeft gehad. Ter vergelijking: in Nederland is dat 17 procent.

"Toen ze in januari begonnen met vaccineren, zag je een hele grote scepsis bij de bevolking. Soms kwam de helft van de mensen niet opdagen. Nu is de angst voor het virus weer terug en is er ook meer vraag naar de vaccins."

Grootste vaccinmaker ter wereld

Opvallend: de grootste vaccinmaker ter wereld, het Serum Institute, staat in India. Ze maken daar het AstraZeneca-vaccin. Aanvankelijk, vertelt Oude Elferink, had die fabrikant veel leveringen toegezegd, ook aan het buitenland. Te veel, blijkt nu. "Ze zijn nu gestopt met exporteren. Officieel niet onder druk van de regering, maar onofficieel is dat natuurlijk wel zo. Zodat er in ieder geval voor India genoeg vaccins zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mohammad begraaft honderden coronadoden in Delhi: 'Natuurlijk ben ik bang'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore