'Een marteling'

Tekort aan verdovingen Brazilië: patiënten vastgebonden aan bed

16 april 2021 11:32 Aangepast: 16 april 2021 21:29
Een Braziliaanse coronapatient. Beeld © ANP

Sommige ziekenhuizen in Brazilië hebben geen verdovingsmiddelen meer. Coronapatiënten moeten daar nu onverdoofd aan de beademing. Om de patiënten in bedwang te houden, worden sommigen vastgebonden. "Een marteling", zegt een ic-arts.

"Ik had nooit gedacht dat ik zoiets nog zou meemaken, na twintig jaar te hebben gewerkt op de intensive care," zegt de ic-arts tegen persbureau Reuters. Hij noemt het onverdoofd beademen en vastbinden van patiënten 'een vorm van marteling'.

Patiënten die aan de beademing worden gezet, krijgen de apparatuur via de keel diep in hun lichaam. Normaal krijgen patiënten bij het aanbrengen van beademingsapparatuur een verdoving, zodat het lichaam zich niet als een reflex verzet.

Begraafplaats in Sao Paolo. Brazilië heeft ruim 365.000 coronadoden. Begraafplaats in Sao Paolo. Brazilië heeft ruim 365.000 coronadoden.

Nergens ter wereld ligt het aantal coronadoden momenteel zo hoog als in Brazilië. Veel ziekenhuizen staan op omvallen: er moeten extra bedden worden geïmproviseerd omdat de reguliere ic's vol liggen. Grote steden zoals Rio de Janeiro en Sao Paulo slaan alarm over een tekort aan verdovingsmiddelen. 

'Falend beleid'

De regering zou koortsachtig op zoek zijn naar snelle leveringen van verdovingsmiddelen. Maar diezelfde regering is volgens velen de oorzaak van de huidige malaise. De uiterst rechtse president Jair Bolsonaro heeft zich altijd verzet tegen coronamaatregelen: hij vindt baanverliezen erger dan het virus.

Ook het tekort aan verdovingsmiddelen is volgens de gouverneur van Sao Paolo de schuld van de regering-Bolsonaro. Artsen Zonder Grenzen is het daarmee eens. In een vernietigende verklaring spreekt de hulporganisatie van 'falend beleid'.

Braziliaanse variant

Volgens Artsen Zonder Grenzen is er niet alleen een tekort aan verdovingsmiddelen, maar ook aan zuurstof. "Daardoor hebben onze teams patienten gezien die geen goede zorg kregen, terwijl ze anders een kans hadden om te overleven".

Tot overmaat van ramp is het land nu ook naamgever geworden van de ‘Braziliaanse variant’ van het coronavirus. Die heet officieel 'P.1' en is veel besmettelijker dan de normale variant.

Bekijk ook: Brazilië heeft onder Bolsonaro weinig coronamaatregelen

Ondanks de coronacijfers lagen veel Brazilianen hutje-mutje op het strand in Rio.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore