Ga naar de inhoud
Politiegeweld

Beelden vrijgegeven: politie VS schoot jongen (13) dood die handen omhoog deed

Beeld © Politie Chicago

De autoriteiten in Chicago hebben beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een 13-jarige jongen door een agent wordt doodgeschoten. Volgens de politie was de jongen gewapend, maar dat valt uit de beelden niet op te maken.

Op de bodycambeelden van de agent is te zien hoe hij Adam Toledo achtervolgt, hem beveelt te stoppen en zijn handen te laten zien. Dan schiet hij hem neer, net op het moment dat de tiener is gestopt en zijn handen in de lucht heeft gestoken.

Gewapend

Even later overlijdt de jongen aan zijn verwondingen. Dat gebeurde ruim twee weken geleden, maar vandaag werden de beelden vrijgegeven. De afgelopen dagen had de politie steeds gemeld dat de jongen gewapend was. Dat lijkt op de beelden niet zo te zijn, al heeft de politie ook een foto laten zien van een pistool op de grond, vlakbij de plek waar de jongen bezweek.

Shock om bodycambeelden: politie VS schiet Adam (13) dood die handen omhoog houdt

01:01
Op deze vrijgegeven bodycambeelden is te zien dat Adam Toledo zich overgeeft en wordt neergeschoten. Hij overlijdt uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Tijdens een persconferentie waarbij de beelden werden vrijgegeven, noemde burgemeester Lori Lightfoot van Chicago de beelden 'ondraaglijk' en riep ze de inwoners op kalm te blijven in een tijd waarin de spanningen rond politiegeweld al hoog oplopen in het land.

Half 3 in de nacht

Sommigen wijzen erop dat het wel erg verdacht was dat een 13-jarige jongen om half 3 in de nacht wegrent voor de politie. 

"Of Adam nu een koorknaap was of betrokken bij een of andere onbehoorlijke activiteit, het feit is dat hij over straat liep en werd neergeschoten, hoewel hij niet gewapend was op het moment dat hij werd gedood", zei Adeena Weiss-Ortiz, de advocaat van de familie Toledo tegen verslaggevers.