Klimaatakkoord

Bolsonaro belooft illegale houtkap in Amazone te stoppen voor 2030

16 april 2021 02:49
Een platgebrand stuk Amazone Beeld © AP

President Bolsonaro van Brazilië belooft dat er uiterlijk 2030 een einde is gekomen aan illegale houtkap in de Amazonegebied. In een brief aan de Amerikaanse president Biden vraagt hij om hulp van de internationale gemeenschap en om 'aanzienlijke middelen'.

Brazilië ondertekende in 2015 het klimaatakkoord van Parijs, waarin het dezelfde toezegging al deed. Maar toen Bolsonaro in 2019 president werd, rees de twijfel of Brazilië zijn belofte wel zou nakomen.

Nauwelijks opgetreden

Bolsonaro is voorstander van mijnbouw en landbouw in het gebied en heeft de afgelopen jaren nauwelijks opgetreden tegen de illegale ontbossing. Die nam in zijn ambtstermijn juist enorm toe.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw staat de Amazone in brand: 'Het wordt erger dan vorig jaar'

Elke zomer wordt het gebied geteisterd door bosbranden, waarvan een deel wordt aangestoken door boeren, die op het vrijgekomen land vervolgens hun vee laten grazen. De boeren voelden zich door Bolsonaro gesteund, omdat die steeds pas na enorme internationale druk optreedt. 

Door de toenemende ontbossing nadert het regenwoud een kantelpunt. Op een gegeven moment is er zoveel vernield, dat de rest van de Amazone vanzelf verdwijnt, leggen wetenschappers uit:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore