'Een derde minder'

Nachtvorst pakt verwoestend uit voor Franse druivenoogst

14 april 2021 20:52 Aangepast: 14 april 2021 21:06
Wijngaarden in de Côte d'Or worden 's nachts verwarmd met vuurtonnen. Beeld © ANP / Abacapress.com

De nachtvorst die zich de afgelopen weken ook in een groot deel van Frankrijk voordoet, zal een desastreus effect hebben op de druivenoogst dit najaar. Deskundigen verwachten dat de oogst tot een derde lager uitvalt dan andere jaren.

Dat gaat de wijnboeren bijna 2 miljard euro kosten, maakte de Franse koepelorganisatie van boeren FNSEA bekend.

Landbouwcatastrofe

Volgens secretaris-generaal Jerôme Despey van de federatie is de schatting tot stand gekomen na raadpleging van alle betrokkenen. De minister van Landbouw Julien Denormandie sprak maandag al van 'waarschijnlijk de grootste landbouwcatastrofe van het begin van de 21ste eeuw'. De overheid werkt aan een noodplan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stress bij fruittelers: nachtvorst met lokaal -5 graden verwacht

Dit weekeinde was al duidelijk dat honderden boerderijen zijn getroffen. Wijnbouwers in de Bourgogne of in het Rhônedal verwachten een vrijwel volledig mislukte oogst. Zo spreekt een wijnboer in het departement Landes van minstens 90 procent verlies.

Vuurkorven

Na vrij milde en lenteachtige temperaturen eind maart, daalde een reeks nachten het kwik tot onder nul. Boeren zetten massaal vuurkorven in om hun wijnstokken tegen de vorst te beschermen, zoals te zien is in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore