Ga naar de inhoud
'Vuurwapen ipv taser'

Agente die Daunte Wright neerschoot, wordt vervolgd

Na de dood van Daunte Wright gingen op meerdere plekken in de VS mensen de straat op. Beeld © AFP

De agente die zondag de zwarte Daunte Wright doodschoot in het Amerikaanse Brooklyn Center, wordt vervolgd voor doodslag. Haar hangt een gevangenisstraf van maximaal tien jaar boven het hoofd.

Kim Potter, een witte vrouw, schoot de 20-jarige Daunte dood toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie. De man was na een verkeersovertreding met zijn auto aan de kant gezet, maar werd aangehouden omdat er een arrestatiebevel tegen hem liep. Volgens de lokale politiechef zag Potter haar vuurwapen aan voor haar taser. Potter en haar chef hadden al onder druk ontslag genomen.

Protesten

De dood van Wright leidde tot gewelddadige protesten in Brooklyn Center, een voorstad van Minneapolis. De burgemeester van Brooklyn Center stelde een avondklok in in een poging de rust te herstellen.

Protesten
Lees ook:
Protesten in VS na fatale arrestatie zwarte man Daunte Wright

Minneapolis staat onder hoogspanning sinds daar vorige maand het proces tegen Derek Chauvin begon, de agent die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van George Floyd. Hij stierf tijdens zijn arrestatie in mei vorig jaar in dezelfde stad. De tiener die dat filmde, zei tijdens de rechtszaak dat ze het er nog altijd erg moeilijk mee heeft:

Darnella filmde fatale arrestatie George Floyd: 'Lag er nachten van wakker'

01:35
Darnella Frazier werd eind maart gehoord. Zij is de tiener die vorig jaar mei de gewelddadige arrestatie van George Floyd filmde. Die kwam daarbij om het leven. Darnella heeft het er nog altijd erg moeilijk mee.